· · Komentari: 0

Sedam važnih pravila za čišćenje lica i uklanjanje šminke: Bitan je svaki korak

Da biste potpuno uklonili šminku, važno je da ispoštujete više stvari

1680340688_shutterstock_1996252208.jpg
Foto: Shutterstock

Nega kože oduzima puno vremena, ali u najmanju ruku, svi bismo morali da uklonimo šminku i umijemo se pre nego što odemo u krevet, podseća vizažista Šafran Hjuz.

Šminka može prouzrokovati začepljenje pora, iritaciju kože, podbule oči i prerano starenje. Kada spavamo, naša koža se obnavlja, tako da ostaci šminke i prljavštine mogu ometati prirodni proces obnavljanja ćelija.

- Šminku na bazi ulja, kao što su prajmeri ​​i podloge, uvek treba temeljno skinuti, jer ulje sprečava kožu da diše - savetuje Hjuz.

Pa kako ukloniti šminku? Da li je u redu samo obrisati kožu lica maramicom i tako skinuti puder, senke, rumenilo, olovke, ruž, maskaru...?

Hjuz otkriva svojih sedam pravila za uklanjanje šminke.

1. Zaštitite oči

Koža oko očiju osetljivija je i nežnija od ostatka lica, pa je prilikom uklanjanja šminke potrebno tretirati je drugačije.

Koristite namenski odstranjivač šminke za oči kako biste uklonili maskaru i olovku. Namočite pamučnu podlogu u sredstvo za uklanjanje i nežno tapkajte kožu oko očiju dok se ostaci ne uklone.

- Kod uklanjanja maskare pritisnite jastučić na trepavice nekoliko sekundi, a onda ga pomerajte u smeru rasta trepavica. Ne trljajte levo-desno, jer će vam to iritirati oči - upozorava Šafran.

Najbolji proizvod za ovo je sredstvo za uklanjanje šminke sa očiju na bazi vode, a ne sredstvo na bazi ulja.

2. Kapci

Ivice kapaka prilikom čišćenja kože često zanemarujemo. Na ovom području se vremenom može nakupiti puno maskare i olovke za oči, što može da izazove iritaciju.

- Korišćenjem pamučnog tufera natopljenog sredstvom za uklanjanje šminke, polako tapkajte oko uglova očiju kako biste uklonili svaki trag šminke. Budite nežni kad to radite i uvek koristite različite tufere za oba oka - savetuje Šafran.

3. Suva koža

Prvi korak do rutine čišćenja većine ljudi je vlaženje lica, ali ovo je početnička greška. Šafran objašnjava da kada nakvasimo kožu pre nanošenja proizvoda, smanjujemo efikasnost sastojaka.

Radi lakšeg uklanjanja, koristite sredstvo za čišćenje na bazi kreme ili losiona direktno na suvu kožu, pre nego što lice isperete vodom.

4. Nikada nemojte koristiti samo maramice za lice

Maramice za lice postoje već godinama i mnogi bez problema uklanjaju šminku njima, ali nisu pogodne za dubinsko čišćenje. U stvari, ove maramice uklanjaju samo deo šminke i površinske bakterije, a u porama ostaju ulje i prljavština.

Ako morate da koristite maramice za uklanjanje šminke, koristite ih samo kao prvi korak i nastavite sa micelarnom vodom ili sredstvom za čišćenje.

- Uvek izbegavajte čišćenje područja oka maramicama, jer će prekomerna upotreba mirisnih maramica dovesti do suve kože i infekcije oka - upozorava Hjuz.

5. Sredstvo za čišćenje

Većina sredstava za čišćenje dizajnirana je za uklanjanje šminke ili čišćenje kože - ne oboje. Sredstva za čišćenje šminke mogu biti ulje, gel, mleko ili krema.

Pomažu u uklanjanju teške šminke kao što su tečni ruževi, pigmenti za obrve i puder u prahu. Uverite se da je jedina svrha proizvoda uklanjanje šminke, inače vaša koža neće biti zaštićena od viška sebuma.

6. Nežno tretirajte kožu lica

Bez obzira na to koji proizvod koristite za uklanjanje šminke, pobrinite se da to uradite nežno, bez jakog trljanja. Jer, navodi Šafran, pritiskanje lica bilo maramicom, tuferom ili rukavicom za skidanje šminke može da dovede do isušivanja kože lica, iritacije i upala.

7. Ne zaboravite da stavite kremu

Skidanje šminke je nesumnjivo najvažniji korak u rutini nege kože, ali ne zaboravite da nadomsetite vlažnost koja vam je odstranjena sa kože tokom procesa.

- Odlazak u krevet odmah nakon čišćenja isušiće kožu i učiniti je zategnutom. Hidratantna krema će vam pomoći da uravnotežite prirodnu vlagu kože. Umasirajte kremu kružnim pokretima kako biste podstakli cirkulaciju i održali kožu prirodno sjajnom - savetuje Hjuiz.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU