Oglas
· · Komentari: 0

CVEĆE KOJE PRIVLAČI SREĆU i cveta samo ZIMI: Ova biljka je SIMBOL porodičnog BLAGOSTANJA

Jeftina, prelepa biljka koja cveta samo zimi

1701860433_SRHN.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Najlepše jesenje i zimsko cvee su hrizanteme, koje su simbol sree i porodičnog blagostanja. Hrizanteme su cvee koje se kod nas nosi na grobljima, ali širom sveta, a posebno na istoku, hrizanteme simbolizuju cvet koji privlači srene okolnosti.

Zato se u jesen sadi oko svake kue da ukuanima donese samo radost i veselje. Australijanci bi bliskom članu porodice bez oklevanja poklonili hrizantemu u znak zahvalnosti i ljubavi, a u Americi je ovaj cvet poznati simbol radosti.

 

Sadnja hrizantema

Uz ovaj cvet su mogue različite kombinacije boja u bašti, upravo zbog širokog spektra boja koje hrizantema nudi. Pogodne za razne podloge, zahtevale bi samo izuzetno izlaganje sunčevoj svetlosti i zaštitu od vetra (na šta mnogi zaboravljaju prilikom sadnje).

 

Kada saditi hrizanteme

Hrizantema, kako kod nas, tako i u inostranstvu, važi za jedno od najlepših jesenjih cvetova, zbog čega mnogi tvrde da je hrizanteme najbolje saditi u maju kako bi na jesen bile u punom cvetu. Zbog mnoštva boja i raznolikosti, dizajneri enterijera preporučuju mešanje različitih boja hrizantema u jednom loncu za šareni efekat u domu.

Poznata je činjenica da hrizanteme ne treba presađivati iz semena svake godine kada želimo da ih vidimo u našoj bašti. Jedino na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine prve sadnice hrizanteme je da nema mnogo izdanaka sa strane, jer ako ih ima, znači da je biljka stara. Veoma su pogodne za kalemljenje i od samo jedne sadnice mogu trajati godinama. Važno je da se prilikom sadnje biljka dovoljno duboko zakopa u zemlju i redovno zaliva.

Poznato je da je jedini opasniji neprijatelj hrizanteme vetar, pa se savetuje da se cvet drži na toplom, zatvorenom mestu i da ga često zalivate kako se biljka ne bi osušila. Zanimljivo je da odrasla biljka može izdržati sneg. Da bi se postigla najbolja plodnost ovog cveta, savetujemo da svake godine u prolee sadite kore cvetnice u istu saksiju u kojoj je bila do tada, a vremenom, kako se cvetovi razmnožavaju, poveavate lonac.

 

Briga o hrizantemama

Hrizantema uopšte nije posebno zahtevan cvet, iako se na prvi pogled može činiti da jeste, zbog izuzetnog sjaja koji doprinosi vašoj bašti. Međutim, ako postoji problem sa biljkom, uskoro e vam rei o tome: Nedovoljna vlažnost vazduha/preterano vlaženje listova. Ovu pojavu ete primetiti ako se na listovima pojave braon izrasline.

 

Zalivanje hrizantema

Tokom cvetanja savetuje se zalivanje cveta svaki dan, dok je ishrana u ovoj fazi nepotrebna. Poželjno je da se ceo lonac napuni vodom, dok e višak sigurno sam izai kroz otvore na dnu lonca. Za najuspešnije cvetanje, veličinu saksije treba izmeriti na najmanje 21 cm, s obzirom da hrizanteme narastu do 20 cm u visinu. U završnim fazama cvetanja, takođe se savetuje periodično sušenje tla kako bi se drvo očvrslo.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas