· · Number of comments: 0

Da li je bezbedno koristiti DRVENI PRIBOR u kuhinji? Saznajte koje su prednosti i mane i kako ih pravilno održavati

Kada je u pitanju izbor pribora za kuvanje, postoji previše opcija. Da li želite plastiku, silikon, keramiku, nerđajući čelik ili drvo? Iskreno, ako bismo izabrali samo jedan pribor u našoj kuhinji, to bi bila drvena kašika ili varjača

1651606280_wood-g6ae4145d2_640.jpg
Foto: Piksabej

Varjače su uvek bile popularne u kuhinjama - i to sa dobrim razlogom - ali da li su zaista bezbedne za kuvanje? Evo svega što treba da znate o tome zašto bi kuvanje drvenim varjačama trebalo da bude vaš prvi izbor.

Pročitajte još: Kako da spremimo PAHULJAST PIRINAČ? Zbog ove greške postaje lepljiv

Zašto bi trebalo da kuvate sa drvenim varjačama?

Većina ljudi voli da koristi drvo umesto metala jer ne grebe posuđe. Bez obzira koju vrstu lonca ili tiganja koristite, drvene varjače su bezbedne za upotrebu bez rizika od ogrebotina ili drugih fleka, što duže zadržava vaše posuđe. Ne samo da su dovoljno mekane da čuvaju posuđe bezbedno, već su i dovoljno čvrste da se koriste u skoro svakom receptu. Dovoljno su izdržljive za mešanje gustih gulaša ili struganje komada koji se teško čiste sa dna tiganja.

Varjače su otporne na toplotu. Za razliku od vašeg plastičnog posuđa, drvene kašike se neće topiti na visokim temperaturama. Niti će postati super vruće kao što je vaš pribor od nerđajućeg čelika, tako da ne morate da brinete da ćete spaliti ruke.

Korišćenje drvenih varjača ili kašika nikada neće uticati na vaš recept. Ako ste ikada pravili recept sa metalnom kašikom, a onda ste pomislili da je hrana nakon toga imala metalni ukus, to je zato što verovatno jeste. Neki materijali reaguju sa hranom, posebno kiselom hranom i mogu promeniti ukus vašeg jela. Ali ne i drvene kašike; one nikada neće uticati na vašu hranu — a obično ne upijaju ni ukus hrane. Zbog toga kultura u Aziji praktikuje jedenje drvenim kašikama ili štapićima jer se veruje da hrana oksidira u dodiru sa metalom, te je jedenje drvenom kašikom daleko bezbednije i zdravije. 

Koje su mane kuvanja sa drvenim kašikama?

Nakon svih prednosti korišćenja drvenih kašika, nedostaci se čine nepostojećim. Međutim, glavni nedostatak upotrebe drvenih kašika su mrlje. Neki ljudi vole da koriste drvene kašike za estetiku, što takođe znači izlaganje kašika u svojoj kuhinji. Ali, pošto su drvene kašike porozne, mogu da apsorbuju boje - posebno iz jela sa paradajzom, cveklom ili drugim pigmentisanim sastojcima. Dobra vest je da će mrlje izaći pravilnim tehnikama čišćenja, tako da to ne bi trebalo da bude velika briga. Ili, ako ćete da pravite šareno jelo, možda se odlučite za drugi pribor.

Da li je bezbedno kuvati drvenim kašikama?

Bezbedno je kuvati drvenim kašikama. Drvene kašike se vekovima koriste u kuhinji. NJihova poroznost, za koju neki ljudi misle da je nedostatak, zapravo im ide u prilog kada su u pitanju bakterije. Studija je pokazala da iako drvene kašike mogu da upiju tečnosti i ulja iz hrane, te tečnosti i bilo koje bakterije neće ponovo izaći na površinu kada se nađu u porama drveta. Bakterije će prirodno umreti u roku od nekoliko sati bez širenja na bilo šta drugo.

Da biste bili sigurni da su vaše drvene kašike bezbedne i čiste, obavezno ih dobro operite sapunom i toplom vodom i ostavite da se potpuno osuše kako bi sve bakterije umrle. Ako ste zaista zabrinuti zbog bakterija, možete i dezinfikovati kašike vodonik peroksidom ili razblaženim rastvorom izbeljivača. Drvene kašike su izdržljive, ali mogu da popucaju zbog habanja. Ako vam kašika pukne, hrana se može zaglaviti u pukotinama i izazvati rast bakterija koje nije tako lako očistiti, najbolje je menjati vaše drvene varjače i kašike onda kada vidite da su dotrajale. 

Kako održavati drvene kašike? 

Drvene kašike su napravljene da traju i biće tako ako se o njima pravilno brinete. Pravilo broj jedan je da nikada ne stavljate drvene kašike u mašinu za pranje sudova. Može izgledati kao brz način za čišćenje nakon večere, ali stalno izlaganje tim visokim temperaturama može dovesti do pucanja vaših kašika. Uvek pustite da se kašike potpuno osuše prirodno na vazduhu pre upotrebe, što traje najmanje 24 sata. Ne pokušavajte da ih osušite peškirom za ruke jer to može dovesti do prelaska bakterija sa kašike na peškir. Ako je vašim drvenim kašikama potreban dodatni sjaj, nakon što ih očistite, možete ih tretirati mineralnim uljem da ih ponovo oživite. Ili ih potopite u rastvor belog sirćeta i vode 1:1 da biste uklonili nakupine i istrljajte ih limunovim sokom ili sodom bikarbonom da biste uklonili mirise.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Post a Comment
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.