· · Komentari: 0
BILJKE

Da li i vi na ovoj slici vidite KAMENJE? Ne, ovo je BILJKA! (FOTO)

Litopsi su pravo čudo prirode - toliko se dobro uklapaju u okruženje, da ih čak i dobri poznavaoci vrste teško prepoznaju.

1621942862_lithops-2818654_1920.jpg
foto: Piksabej

Litops (naziv potiče od grčkih reči lithos – kamen i ops – izgled) poreklom je iz Afrike, gde obitava na kamenitim i šljunkovitim terenima, a u Evropu je stigao početkom 19. veka i odmah je privukao veliku pažnju ljubitelja kaktusa.

Pretpostavlja se da postoji 37 vrsta litopsa i oko 145 sorti.

​Pročitajte još: Ukoliko ste ALERGIČNI nabavite neke od OVIH biljaka! Pomoći će vam da više ne KIJATE i normalno dišete!(FOTO)

I danas se smatra pravim draguljem, i ovu patuljastu biljku je vrlo jednostavno uzgajazi, ako se poštuje pravilo retkog ali obilnog zalivanja i hibernacije.

Biljka, čija visina ne prelazi pet centimetara, ima veoma snažan koren, sa sedišnjim delom kkoji vremenom odrveni, i nekoliko debelih, sraslih listova sa zaravnjenim gornjim delom čija se smeđa, bakarna, zelena, siva, čak i ljubičasta, boja, kao i tekstura (brazde i linije), savršeno prilagođavaju okruženju, i deluju kao "živi kamenčići".

Ovi kaktusi zaista oponašaju izgled kamena što je evolucijska adaptacija okolini u kojoj se nalaze, kako bi se zaštitili i obranili od prirodnih neprijatelja.

Kao sobna biljka gaji se na sunčanom prozoru ili polici pod svetlom i – ako se pravilno neguje – svake godine će izbacivati prekrasne cvetove žute ili bele boje, čiji prečnik dostiže pet centimetara.

Seme se lako nabavlja preko interneta i jednostavno se sadi. Prvo ga treba posejati po površini pokvašenog supstrata za kaktuse, posuti sa malo peska, potop mrekriti staklom ili folijom. Čim biljčice niknu (tad su veličine čiodine glave), otkrivaju se i odmah tretiraju fungicidom, a narednih godinu-dve potrebno je redovno prskanje sve dok ne dostignu veličinu odrasle biljke.

Pročitajte još: NAJZAHVALNIJE CVEĆE: Evo kako da vam PETUNIJE raskošno cvetaju do PRVIH MRAZEVA (VIDEO)

Ova vrsta voli jako retko zalivanje, ali obilno, jer u njihovom prirodnom staništu kiša ne pada i po nekoliko meseci.

U periodu mirovanja, od novembra do marta, litops je u hibernaciji i tada mu se uopšte ne dodaje voda, a stari listovi se suše. NJih ne treba otkidati jer biljka na taj način crpi vodu sve dok iz sredine ne izbije novi par listova, i tada se ponovo kreće sa zalivanjem, ali vrlo pažljivo, jer u slučaju viška vode koren počinje da truli.

Pročitajte još: Ako želite TRAVNJAK kao iz snova, posipajte ga ŠEĆEROM! Evo i zašto

Od septembra do novembra litops nastavlja s rastom, da bi krajem jeseni izbacio cvetove koji ostaju na listovima desetak dana, a na njihovom mestu formiraju se čaurice sa semenom, za čije je otvaranje u prirodi neophodna kiša, pa se moraju zaliti.

Ako se uzgaja po pravilu, litops je izuzetno dugovečan.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.