Oglas
· · Komentari: 0

Može negativno uticati na san: Stručnjaci smatraju da BELA POSTELJINA nije dobar izbor

Veoma je važno kojim se bojama okružujemo i kako one utiču na našu psihu

1674900398_shutterstock_1908581656.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Bela posteljina može se naći u svakom domaćinstvu. Stručnjaci odavno smatraju da je važno kojim smo bojama okruženi jer i one utiču podsvesno na nas. Osim boja zidova sobe, na kvalitet sna može uticati i boja posteljina, a bela, smatraju oni, nije dobar izbor.

Doroti Čejmbers tvrdi da rezultati istraživanja koji sugerišu da su neutralne boje najbolji izbor za dom, ne važe i z aboju posteljine:

- Kada govorimo o posetljini, najbolje su nijanse žute, narandžaste, crvene i crne. Izbegavajte belu i svetloplavu posteljinu - objašnjava Doroti. Pojedini stručnjaci smatraju da ove boje mogu uticati na nivo melatonina, hormona koji se luči tokom noći. Ovi tonovi mogu uticati i na ciklus spavanja i buđenja.

- Pre nego što preuredite spavaću sobu, razmislite ne samo o tome kako će boja izgledati na zidu, već i kako će uticati vas - dodaje Ćejmbers.

Slično mišljenje deli i Aleksander Burgmester, neuropsiholog.

- Iako su tkanina i kvalitet posteljine važni, za dobar san je važna i boja. Najbolje je koristiti posteljinu tamnije boje kako biste se bolje naspavali - smatra Aleksander.

Burgmester smatra da su siva i tamnozelena posteljina sjajni izbori za poboljšanje navika spavanja. On objašnjava da svetle nijanse mogu da ometaju san jer izazivaju naprezanje očiju dok se telo opušta.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas