· · Komentari: 0

Sedam stvari u domu koje bi trebalo da čistite SVAKODNEVNO: Za kratko vreme na njima se može nakupiti veliki broj bakterija i grljivica

Na njima se za vrlo kratko vreme može nakupiti dosta bakterija

1675086964_shutterstock_384513538.jpg
Foto: Shutterstock

Iako spremanje kuće većina ostavlja za dane vikenda kada imaju više vremena, postoje neke stvari u domaćinstvu koje zahtevaju svakodnevno čišćenje. Iako zvuči kao još jedna dodatna dnevna obaveza, ovi poslovi dugoročno će značajno promeniti vaš dom.

Peškiri za ruke

Možda ne izgledaju prljavo, ali kuhinjske krpe se smatraju najkontaminiranijim mestom u kuhinji, prema studijama.

– A isto važi i za male peškire u vašem kupatilu – kaže Kerolajn Forte, direktorka kompanije za čišćenje.

Pečkiri za ruke brže se prljaju jer ih koristite više od jednom dnevno.

- Trebalo bi da ih menjate svakih par dana, ili čak svaki dan, ako imate veliku porodicu – napominje.

Kuhinjski pultovi

Kada razmišljate o svim stvarima koje stavljate na radnu površinu, kao što su ključevi od auta, pošta, torbica, nemoguće je zanemariti koliko su ti predmeti prljavi.

Stoga biste ih trebali brisati i dezinfikovati svaki dan. Samo pripazite da ne koristite isti sunđer.

– Nije dobra praksa koristiti jedno sredstvo za brisanje, odnosno krpu ili sunđer na više površina, jer će to verovatno uzrokovati unakrsnu kontaminaciju – kaže Mišel Ekshjum, analitičarka u laboratoriji za čišćenje.

Tuš

Najlakši način da zaštitite pločice i fuge je njihovo redovno održavanje, zbog čega ekspertkinja za čišćenje kaže da biste nakon svake upotrebe trebalo da prođete brisačem preko pločica. Takođe, sušenjem zidova sprečićete mrlje od plesni.

Umivaonici

Iako mislite da će nakon pranja ruku ili posuđa umivaonik biti čist koliko god može biti, za sobom zapravo ostavljate prljavštinu i bakterije koje se lepe na njegovu površinu.

Ako zaosta želite da umivaonici budu čisti, Forte kaže da bi trebalo da upotrebite poseban sunđer za uklanjanje tragova, a zatim dezinfikovati tako da začepite odvod, napunite umivaonik toplom vodom i ubacite malo sredstva za čišćenje, ostavite da odstoji pet minuta, zatim isperete i osušite.

Prljavo posuđe

Ostaci umaka i mrvica preko noći samo će privući bube i otežati pranje posuđa sledećeg dana. Umesto toga, ručno operite tanjire i pribor za posluživanje ili ih odmah nakon korišćenja stavite u mašinu za pranje posuđa.

Aparat za kafu

Budući da je aparat za kafu mamac za bakterije i plesan, morate ga svakodnevno čistiti.

– Najbolje je nakon svake upotrebe oprati delove aparata za kafu kako biste uklonili ostatke kafe i ulja – kaže Forte.

Možete ga ručno prati u sudoperi s toplom vodom i s malo sapuna, ali obično se komadi mogu prati i u mašini za sudove. I ne zaboravite da obrišete spoljnu stranu i ploču za grejanje gde prolivena tečnost može da zagori.

Mrvice na podu

Ako ste nešto skuvali i pojeli, verovatno vam je pritom ispala hrana na pod. Ali srećom, sve što je potrebno je brzo čišćenje ili metenje nakon što završite s jelom kako biste pokupili te ostatke i osigurali da dosadni bube prve ne stignu do njih, prenosi MSN.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.