Oglas
· · Komentari: 0

Temperatura na kojoj nije preporučnjivo da perete garderobu: Stručnjaci kažu da nećete ukloniti mrlje i ubiti sve bakterije

Evo na kojoj temperaturi ne treba da perete veš

1710166067_Ftoo-Shutterstock-ves-masina.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Pranje veša na 40 stepeni u mašini za pranje veša može biti beskorisno, pa čak i štetno za vašu odeću.

Pre pranja obično proveravamo etikete na novoj odeći, a ako je temperatura iznad 40 stepeni, garderobu bez oklevanja stavljamo u veš mašinu. Pa, to ne bi trebalo da radite, upozoravaju stručnjaci.

Pranje na 40 stepeni ne samo da može biti beskorisno, već može i oštetiti vašu odeću.

Zašto se ne preporučuje pranje na 40 stepeni u mašini za pranje veša?

Uprkos činjenici da voda na ovoj temperaturi nije baš topla i pogodna je za većinu materijala, moraćete da koristite više deterdženta da biste uklonili sve mrlje. To može dovesti do habanja tkanine, dok s druge strane nije mnogo ekonomično.

Moraćete da operete višak deterdženta, ali to opet dovodi do habanja tkanine.

Pranje na 40 stepeni ne uništava bakterije, za ovo su potrebne više temperature.

Mnoge mrlje ne mogu da se peru na 40 stepeni, pa će vam možda trebati drugi ciklus, što opet povećava troškove i loše utiče na odeću.

Osim toga, stručnjaci ne preporučuju svaki put pranje na brzom programu. Ako menjate bluze, košulje i majice svakodnevno, pre nego što poprimi druge mirise, to je odlično.

Brzi ciklus pranja je dizajniran za pranje takvih odevnih predmeta. Međutim, ako treba da operete iznošenu odeću, bolje je da koristite program sa višom temperaturom. Što je voda toplija, pranje je efikasnije.

Prilikom pranja posteljine i peškira preporučuje se da uvek izaberete temperaturu od najmanje 60 stepeni. Ovo je važno jer u hladnijoj vodi grinje i klice mogu ostati žive, što može dovesti do alergijskih reakcija.

(Mondo)

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas