· · Komentari: 0
vodič za osvetljenje

Uobičajene greške za OSVETLJENJE vašeg doma: Evo kako pravilno da osvetlite svaku prostoriju

Dobro osvetljenje nam može pomoći da izgledamo bolje, da se osećamo bolje i da učinimo bolju atmosferu prostora u kome provodimo vreme

1654338335_interior-gdf5bc300f_640.jpg
Foto: Piksabej
Stoga, uobičajene greške u osvetljenju mog da ukradu udobnost vašeg doma i da učine da se ne osećate prijatno. Koliko osvetljenje može uticati na atmosferu u kući, zaključite sami. 
 
 
Evo 5 tipičnih grešaka koje pravimo kada je osvetljavanje našeg doma u pitanju u različitim prostorijama: 

1. Kuhinjsko svetlo 

Dodavanje dobro pozicioniranih ugradnih svetala, visećih svetiljki iznad ostrva vaše kuhinje i osvetljenja ispod ormarića su načini kako da obezbedite da vaše radne površine u kuhinji imaju dovoljno svetla i da tako dobro osvetlite pult na kome radite. Umesto lustera koji vam stoji tačno iznad glave, koji pruža loše udarno svetlo, a neće vam pomoći da dobro vidite dok nagnuti nešto radite oko kuhinje. Dakle ključ je u što više ugradnih svetala, koja nisu vidljiva na prvi pogled, a koja će obasjati delove kuhinje koji vam trebaju. 

2. Svetlo u kupatilu 

Nije teško dobiti dobro osvetljenje u toaletu u kupatilu – samo razmislite o ogledalima za šminkanje. Kada postavljate svetla u toalet, najbolje je izbegavati oštro svetlo odozgo koje će stvoriti duboke senke ispod očiju i brade. Dakle trudite se da imate takođe, što više ugradnih svetala, a preporučuju se i svetla direktno na ogledalima vašeg kupatila. Izaberite led sijalice za opuštajuću atmosferu. Istina je da nam u kupatilu mnogo svetla nije ni potrebno, osim dela ogledala gde tretiramo lice. Što je zamračenije kupatilo, stvoriće lepu SPA atmosferu za opuštanje. 

3. Svetlo u spavaćoj sobi

Mnoge spavaće sobe imaju ovakvo osvetljnjenje: Glavni luster na plafonu i dve lampe u uglovima sobe. Savet je da integrišite slojeve svetlosti u oblastima koje imaju najviše smisla. Naprimer, viseća svetla sa obe strane kreveta pružaju funkcionalno svetlo za čitanje noću. Preporučljivo je instalirati ugradna svetla na više mesta, kako bi mogli da menjate nivoe svetlosti u vašoj sobi, srazmerno atmosferi koju želite da postignete, umesto da se oslonite samo na jedan izvor svetlosti. 

4. Ostale prostorije u kući 

Naše oči se prilagođavaju svetlosti ceo dan, a trebalo bi i naše osvetljenje. Dodajte dimere i kontrole jačine svetlosti da biste maksimalno iskoristili svoje osvetljenje i upostavili pravu atosmferu u pravo vreme.
 
Ukoliko imate neki specijalan rad na zidovima, u vidu gipsa ili kamera, osvetlite te delove stana koje želite da istaknete, dok delove stana koje ne želite da istaknete držite u kontrolisanoj količini svetlosti. Zaista možete upravljati svetlošću u svakom uglu vašeg doma individualno, umesto da imate samo jedan prekidač koji će ugasiti ili popaliti sva svetla. 
 
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU
 
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.