Oglas
· · Komentari: 0

5 stvari koje ne treba da pričate detetu ako se razvodite: Imaće pogrešan efekat

Mališani u tim trenucima osećaju da se nešto loše dešava s mamom i tatom, ali uglavnom ne mogu da shvate u čemu je problem, a neretko umisle da su oni nešto pogrešno uradili

1710580421_shutterstock_609100724.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Zato je veoma važno da smislite najbolji način da izađete iz te neprijatne situacije. Razgovor s detetom o razvodu braka je težak, ali neizbežan, pa ga, ukoliko je odluka o razvodu konačna, treba što pre obaviti kako se situacija ne bi još više zakomplikovala. Dajemo vam spisak grešaka koje roditelji najčešće prave u ovoj situaciji...

Biraj koga više voliš

Prva i najčešća roditeljska greška je prisiljavanje dece da izaberu stranu. Nikako, ali nikako nemojte terati dete da odluči koga više voli - mamu ili tatu, jer vas ono voli podjednako i ne može da izabere ko mu je draži.

Nemaš ti veze s ovim

U svoj toj frci oko razvoda roditelji često zaboravljaju da detetu kažu kako ništa od svega toga što se dešava nije njegova krivica. A dete, verujte nam, sve vidi i oseća. Zato nemojte da pretpostavljate da ono zna da nije krivo, već mu objasnite da to što se dešava nema veze s njim i da će ono uvek imati oba roditelja koji ga vole.

Naravno da sam ja u pravu

Neretko roditelji pribegavaju i svojevrsnoj manipulaciji dečjim osećanjima, deleći s njima informacije koje bi samo odrasli trebalo da znaju, a sve kako biste ih privoleli na stanu na vašu stranu. Zapamtite, to je preveliki teret i dete ne sme da ga nosi.

Slušaj šta se tamo priča

Ništa manje strašno nije ni ako dete koristite kao špijuna koji za vas prikuplja informacije o bivšem supružniku. Time ćete ga dovesti u vrlo neprijatnu situaciju, pa se nemojte čuditi ako vam dete to kad-tad zameri.

Dete ne sme da ima traume

Ako niste sigurni kako da što bezbolnije zajedno sa svojim detetom izađete iz uvek neprijatnog razvoda, nemojte se ustručavati da potražite pomoć psihologa ili psihijatra ili da kupite neku stručnu knjigu koja se bavi ovom problematikom. Važno je samo da se blagovremeno pripremite za razgovor s detetom i da budete svesni uticaja koje vaše reči imaju na njegov dalji život.

(Stil)

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas