Oglas
· · Komentari: 0

Da li će dete pisati levom ili desnom rukom? Male naznake koje to mogu da pokažu

Baš kao što su kovrdžava kosa ili smeđe oči vašeg deteta deo njenog genetskog koda, i to da li će biti levoruko ili dešnjak delimično zavisi od njegovog DNK koda

1662817129_child-ge4fc3fb42_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Kada posmatrate dete u njegovim svakodnevnim aktivnostima, možda će vam biti teško da kažete koja ruka će biti dominantnija jer oni često stvari rade sa obe ruke.

Dominantna ruka je ona koja je jača i okretnija kada je u pitanju spretnost, dok je nedominantna ruka deteta slabija i manje vešta u svakodnevnim zadacima, poput hranjenja, bacanja lopte ili izgradnje tornja od kockica. Ako bismo dominantnu ruku bazirali na statistici, mnogo je veća verovatnoća da će vaše dete biti dešnjak, zajedno sa 85 do 90 odsto populacije.

Pročitajte još: Pitanja koja bi trebalo da postavite detetu posle škole

Deca levorukih roditelja imaju veću verovatnoću da budu levoruki nego deca čiji roditelji dominantno koriste desnu ruku. Istraživači smatraju da nasledstvo čini oko 25 odsto šanse da dete bude levoruko, ali pošto je šansa tako mala, većina mališana levorukih roditelja na kraju koristi svoju desnu ruku kao dominantnu.

Kako da znam da li je dete dešnjak ili levoruko?

Iako ne možete da kontrolišete da li će vaše dete biti levoruko ili dešnjak, možda ćete moći da odredite na koju stranu naginje tako što ćete mu ponuditi niz zanimljivih igračaka da biste podstakli hvatanje. Dozvolite im da prebacuju iz ruke u ruku kako bi na kraju izabrali koja im je najudobnija.

Naravno, svako dete se razvija sopstvenom brzinom, pa se trudite da ne razmišljate prerano. Ali ako vaše dete izrazito favorizuje jednu ruku pre nego što napuni 18 meseci, obavestite doktora. U retkim slučajevima, rani i dosledna sklonost može signalizirati neurološke probleme.

Pročitajte još: Škola je počela: Kada dete treba da ide na spavanje kako bi ujutru bilo odmorno

Razvoj ruke je urođena osobina na koju utiče i ono što dete vidi i doživljava u kući, ali dok vaše dete može da oponaša način na koji držite viljušku, ona će na kraju odlučiti koja je ruka najbolja za njeno prinošenje do usta. Dopustite im da istražuju i vežbaju, a onda i sami shvate koja im je dominatnija ruka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas