· · Komentari: 0

Škola je počela: Kada dete treba da ide na spavanje kako bi ujutru bilo odmorno

Škola je počela, pa je dobro da se cela porodica vrati ustaljenim rutinama, a među kojima se svakako nalaze i one koje se tiču odlaska na spavanje

1662463881_profimedia-0314311107.jpg
Foto: Profimedia

Tokom raspusta većina roditelja dopupta deci da kasnije odlaze na spavanje i duže spavaju, ali kako su obaveze ponovo krenuke, važno je da se vratimo ustaljenim rutinama i budemo odmorni.

Pročitajte još: Naučite decu da DELE: Saveti koji će vam pomoći da vaspitate dete koje neće biti sebično

Prema preporukama stručnjaka deca bi trebalo da odu u krevet do određenog vremena, a sve zavisi od toga kada bi trebalo da se probude.

Tako se smatra da deca koja od pet godina treba da idu krevet od 18:45 do 20:15 u zavisnosti od vremena buđenja, a deca u uzrastu od 11 i 12 godina trebalo bi da planiraju odlazak na sapvanje između  20.15 do 21.45. Ako recimo vaš petogodišnjak ustaje u 6.30 ujutro, dobro je da bude spreman za spavanje oko 19.15, piše The Sun.

Dužina spavanja prema uzrastu:

  • Novorođenčad (do tri meseca): 14 do 17 sati
  • Bebe (od četiri do 11 meseci): 12 do 15 sati
  • Mala deca (do 2 godine): 11 do 14 sati
  • Predškolci (od tri do pet): 10 do 13 sati
  • Školski uzrast (od šest do 13 godina): 9 do 11 sati
  • Tinejdžeri (14 do 17): 8 do 10 sati

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU


 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.