Oglas
· · Komentari: 0
ISTRAŽIVANJE

Deca rođena u ZIMSKIM MESECIMA niža su i slabijeg zdravlja od onih rođenih leti

U istraživanjima koja potvrđuju ove navode učestvovalo je oko milion ljudi, a zaključke potpisuju stručnjaci sa Univerziteta Kembridž.

1607686683_Depositphotos_36955735_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Deca rođena u letnjim mesecima kada prohodaju imaju veću kilažu, viša su i zdravija od beba koje su rođene u hladnijim mesecima. Za te razlike zaslužne su majke, trudnice koje su uživale u suncu.

U istraživanjima koja potvrđuju ove navode učestvovalo je oko milion ljudi, a zaključke potpisuju stručnjaci sa Univerziteta Kembridž.

Pročitajte još: Evo zašto je dobro da PLEŠETE sa BEBOM U NARUČJU?

- Mesec u kojem ćete biti začeti najčešće je rezultat slučajnosti. Na vreme začeća ne utiče ni socijalni status roditelja, ni godine, zdravlje ili njihove genetske predispozicije. Posmatranje meseca u kom ste rođeni, stoga, bio je ključan odabir, kako bismo identifikovali uticaje okoline na dete, pre njegovog rođenja - rekao je za The Intependent voditelj istraživanja, doktor Džon Peri.

Tim stručnjaka potvrdio je spoznaje kako godišnje doba u kom smo rođeni utiče na visinu i težinu tek rođenog deteta, ali su otišli i korak dalje. Uporedili su te podatke sa početkom puberteta, a što je važan indikator kakvog ćemo zdravlja biti kao odrasle osobe.

Pročitajte još: Da, moguće je: Nekoliko saveta za BEZBOLAN porođaj!

- U ovom istraživanju mesec rođenja prvi put je povezan s pubertetom. Drago mi je što mogu reći kako veza između ta dva faktora postoji - dodaje lekar.

Deca koja su rođena u jesenjim i zimskim mesecima nešto su niža, slabijeg zdravlja, a u pubertet stupaju ranije. Bebe koje su rođene u toplim mesecima, u proleće i leto, izrastu u više i zdravije ljude.

Pročitajte još: Roditelji ne brinite: STRAH OD KUPANJA kod beba je NORMALAN!

Zašto se to događa, još nije detaljno utvrđeno. Pretpostavka je kako iza svega stoji vitamin D, a kog ima u izobilju za vreme sunčanih dana. Stoga, ako želite da imate visoko dete, zatrudnite u leto i stomake na sunce!

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas