Oglas
· · Komentari: 0

Kako bebe čuju kada se rode? Ovaj zvuk im najviše prija i smiruje ih

Otprilike u 18. nedelji trudnoće, vaša nerođena beba će početi da čuje zvukove u vašem telu poput otkucaja srca

1697038780_shutterstock_2144454063.jpg
Foto: Shutterstoc
Oglas

U 27 do 29 nedelja (6 do 7 meseci), oni mogu da čuju i neke zvukove izvan vašeg tela, kao što je vaš glas. Na rođenju beba može da čuje na približno istom nivou kao i odrasli. Drugim rečima, već tokom trudnoće je sjajno da bebi počnete da čitate i pevate.

Vaše novorođenče čuje zvukove još u materici. Otkucaji majčinog srca, žuborenje njenog probavnog sistema, pa čak i zvuci njenog glasa i glasovi drugih članova porodice deo su bebinog sveta pre rođenja.

Kada se vaša beba rodi, zvuci spoljašnjeg sveta dolaze glasno i jasno. Vaša beba se može zaprepastiti neočekivanim lavežom psa u blizini ili će delovati umireno nežnim zujanjem mašine za sušenje veša ili "šištanjem" fena.

Obratite pažnju na to kako vaše novorođenče reaguje na vaš glas. LJudski glasovi, posebno mamin i tatin, su bebi omiljeni zvukovi, oni su "muzika" za njene uši. Vaša beba već zna da odatle dolazi hrana, toplina i dodir. Ako vaša beba plače u kolicima, pogledajte koliko brzo reaguje na vaš glas, odnosno kako se njen ton stišava kada počnete da govorite. Pogledajte koliko pažljivo vaša beba sluša kada pričate ili pevate u tonovima punim ljubavi.

Prednosti čitanja

Čitanje vašoj bebi ima brojne prednosti,a što ranije počnete, to više možete pomoći da dete unapredi jezičke veštine. Kako rastu, takođe će početi da prepoznaju knjige, priče koje pričaju i slike koje sadrže.

Čitanje vašoj bebi daje posebno vreme da se povežete sa njom svaki dan. Vreme za spavanje je odlično vreme za uspostavljanje rutine čitanja knjiga, bez obzira na uzrast vašeg deteta. Nemojte se plašiti da koristite blesave glasove i glupa lica – ovo čini iskustvo nezaboravnim za vas oboje.

Čitajući svojoj bebi, takođe ćete joj pomoći da nauči zdravu naviku u mladosti. To znači da je veća verovatnoća da će razviti doživotnu ljubav prema čitanju i učenju.

Evo nekih ponašanja vezanih za čitanje po uzrastu:

Otprilike 3 meseca, beba će početi da reaguje na izraze vašeg lica i zvuk vašeg glasa, posebno kada čitate. Takođe će početi da pokazuju interesovanje za knjige, pokušavajući da ih dodirnu i stave u usta.

Otprilike sa 6 do 12 meseci, ona će početi da grabi stranice i stavlja knjige u usta. Ne brinite, ovo zapravo pokazuje da je zainteresovana za njih. Ali osim ako ne želite da ponovo spajate krhke stranice knjige, budite sigurni da se držite knjiga na distanci.

Otprilike 12 do 18 meseci, oni će moći da drže svoje knjige dok sede i da nekako sami okreću stranice. Čitanje postaje interaktivno u ovom uzrastu. Oni mogu da nose svoje knjige sa sobom i da vam sami daju knjige kada žele da ih pročitate. Oni će moći da pokažu na slike u knjizi kada postavljate pitanja.

Otprilike 18 do 24 meseca, oni će moći sami da okrenu svaku stranicu svojih knjiga. Oni će takođe moći da vam pomognu da pročitate njihove omiljene priče. Možda čak čujete kako prepričavaju priče mlađoj braći i sestrama ili igračkama.

Zapamtite, čitanje i pevanje vašoj bebi, čak i pre nego što se rodi, pomoći će u izgradnji veza, promovisanju razvoja i služiće kao izvor radosti u godinama koje dolaze.

BONSU VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas