Oglas
· · Komentari: 0

Kako da sačuvate brak nakon dolaska bebe? Tri praktična saveta

Gotovo svaki brak je na ispitu kada na red dođe roditeljstvo

1696071573_shutterstock_789177166.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Dolazak bebe iz temelja menja odnos mladih supružnika - evo kako da smanjite rizik od brodoloma.

Dolazak bebe veliki je izazov za oba roditelja, usložnjavanjem obaveza komplikuje se i njihov odnos - ovo su predlozi kako da sačuvate brak koje donosi portal yourtango.com.

1. Napravite dogovor oko osnovnih stvari

Parovi koji žele da njihv brak plovi mirnim morem i kada stigne beba trebalo bi da se dogovore oko osnovnih stvari, zaduženja i vrednosti kako bi jasno postavili svoja očekivanja jedno od drugog i svoje veze. Ovakvi dogovori jesu neformalni, ali mogu da znače dosta. Na primer, takav dogovor može da sadrži sledeće stavke:

  • „BIćemo ravnopravni partneri."
  • „Slažemo se da brinemo jedno o drugom najbolje što možemo."
  • „Slažemo se da uvek tražimo najbolje rešenje za oboje."

Jezik ovakvih dogovora je na vama, oni treba da služe za jačanje veze između vas. To praktično znači na primer: bliži se datum rođenja bebe, vi idete u kupovinu, sakupljate informacije o tome šta vam sve treba, kakva će biti organizacija - shvatate da ovo ne možete sami i tada se obraćate svom partneru za pomoć. 

2. Budite sprmni za nove procene i situacije

Pretpostavimo da je sve krenulo sa dogovorom, ali je dolazak bebe ipak mnogo toga uzdrmao, jednostavno su se okolnosti promenile. U haosu od obaveza počinje da se gubi pojam o tome šta očekujemo od sebe, a šta od partnera. Jedni od drugih. Mnogi dogovori će spontano pasti u vodu, zato je dobro da ih revidirate, da ponovo o svemu razgovarate. Budit spremni da će svaki dan doneti nove izazove, a samim tim i nve potrebe za preraspodelom obaveza i preispitivanjem vrednosti.

Možda ćete primetiti da će vam posle porođaja biti potrebno više pažnje, i fizički i psihički - ovo ne treba da pretvorite u nedostatak ili razlog za ljutnju i krivicu. 

3. Neka ovakvi dogovori budu rutina i deo svakodnevice

Vi i vaš partner trebalo bi da posmatrate sklapanje i poštovanje dogovora kao svakodnevnu praksu. To ne znači da treba da sednete svaki dan u zakazano vreme da razgovarate o stvarima, već da obratite pažnju na ono oko čega ste se dogovorili. Uopšte, svaki put kada primetite znake nezadovoljstva, odmah prekinite ovaj začaran ciklus i proverite sebe, ali i partnera, pa se zapitajte šta oko čega ste se dogovorili.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas