· · Komentari: 0

Kako izgledaju prve sekunde bebinog života? Koža bi mogla da vas iznenadi

Na samom rođenju, izgled bebe je daleko od reklamnih slika dece sa ružičastim obrazima

1672483735_shutterstock_345101900.jpg
Foto: Shutterstock

Prvi pogled na bebu zna često i da uplaši roditelje koji nisu bili spremni na to već su zamišljali da će odmah ugledati ružičaste buckaste obraze i bebu sa raširenim očima.

Boja kože tek rođene bebe je najčešće plavičasta ili bledo ružičasta. Do toga dolazi zbog zasićena krvi fetusa kiseonikom dok je još u stomaku majke.

Dete se rađa i prekriveno beličastim zgrušenim lubrikantom (sirasti maz) koji ima ulogu da štiti kožu bebe u materici i da joj pomogne da lakše prođe kroz porođajni kanal.

Prva sekunda po rođenju

Odmah po rođenju, na bebu počinju da utiču brojni spoljašnji nadražaji: temperatura, svetlost, taktilna stimulacija, povećanje ugljen-dioksida u krvi, čak i sila gravitacije. Sve ovo je za nju novo i stimuliše bebu da udahne prvi put, nakon čega će glasno da zaplače.

Pročitajte još: Dva razloga zbog kojih se deca ljute: Šta roditelji ne treba da dozvole?

Čim beba počne da plače, njena koža postaje ružičasta. Međutim, dlanovi i stopala mogu da ostanu plavkasti neko vreme zbog mikrocirkulacije - usporeno je zbog nedostatka aktivnih pokreta.

Često majke obraćaju pažnju na neobičan oblik glave novorođenčeta. Kosti bebine lobanje su veoma pokretne, tako da tokom porođaja moraju lako da se pomeraju.

Na taj način se glava bebe prilagođava majčinom porođajnom kanalu, a nekoliko dana nakon rođenja, glava postaje zaobljena. I kosti lobanje će da rastu još nekoliko meseci.

Odmah po rođenju, beba izgleda otečeno. Najčešće nabreknu meka tkiva glave, bebino lice, posebno očni kapci. To je zbog toga što se prvo glava probija kroz porođajni kanal i oseća najveći pritisak tokom porođaja.

Pročitajte još: Dirljiva priča o dečaku koji je saznao ISTINU o Deda Mrazu: NJegov potez će raznežiti i one kamenog srca

Nakon rođenja, dete počinje da diše samostalno, otvaraju se pluća i obnavlja cirkulacija krvi. Urinarni, digestivni i endokrini sistem počinju da funkcionišu aktivnije, a motorna aktivnost se povećava.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.