Oglas
· · Komentari: 0

Koje su idealne godine za trudnoću? Evo šta kaže medicina

Da li uopšte postoji idealne godine za rađanje prve bebe?

1687517362_c93da77b9f24932b6af33609dbed86c60ed22485.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Majčinstvo je davnih dana prestalo da bude obavezni deo života jedne žene. Međutim, biološki sat neumitno otkucava i pre ili kasnije žena će se zapitati da li želi da potomstvo. Što kasnije shvati da želi da bude majka biće suočena sa nizom medicinskih činjenica, a i plodnost joj opada sa godinama. 

Šta kaže medicina?

Verovali ili ne, medicina kaže da je za prvu trudnoću, najbolje vreme između 20. i 25. godine života. Možda vam zvuči rano, ali tada je žena već potpuno telesno zrela, pa trudnoća i porođaj prolaze skoro bez ijedne poteškoće. Deca majki koje su rodile u ovom period manje su bolesna mi imaju uslove za skladan telesni i emotivni razvoj. Dakle, rađanje u dvadesetim godinama podrazumeva da ćete dugo imati energije i zdravlja za podizanje deteta. Ipak, treba uzeti u obzir da su u ranim dvadesetim devojke često još nespremne za odgovornost koja dolazi sa bebom. O životu znaju malo, nezrele su i nisu stvorile uslove ( stan, posao, kola) da bi podizale i vaspitale dete. Takođe u ovim godinama ni odnosi sa partnerom još uvek nisu stabilni i zreli.

Trudnoća pre 18. godine

Lekari ne preporučuju da žena zatrudni i rodi pre 18. godine. Utvrdili su da u tom uzrastu postoji opasnost i za majku i za bebu, a ta opasnost raste što je trudnica mlađa. Veliki broj istraživanja i kod nas i u svetu dokazalo je da majke mlađe od 18 godina imaju češće razne bolesti, jer je njihov imuni sistem veoma oslabljen. Takođe i kod beba majki maloletnica javljaju se razni zdravstveni problemi.  Razlog  tome je što ove majke još uvek nisu dosegle punu psihofizičku zrelost. Kako bi se sprečili mogući problemi, potrebno je da mlađe trudnice budu podvrgnute što temeljnim analizama u trudnoći i posle nje.  

Trudnoća između 20 i 25 godina

Ovo je idealno vreme za rađanje detete po svim medicinskim aspektima.  Rast i razvoj žene završava se u dvadeset petoj godini,  a kod muškaraca u dvadeset sedmoj godini života. Ukoliko su muškarac i žena psiho-fizički zdravi, u ovim godinama su potpuno spremni za brak i porodicu. Rođenje prvog deteta u tim godinama omogućava roditeljima planiranje i rađanja ostale dece. Prema mišljenju stručnjaka, ovo je najbolje vreme za rađanje, jer majka ima vremena da napravi pauzu od dve ili tri godine pa da ponovo ostane trudna. Inače ovo su i medicinski dokazano najbolje godine za pauzu između dvoje dece, jer oko dve do tri godine organizmu treba da se oporavi od porođaja. Nedavna istraživanja su pokazala da postoji uzročna veza između trudnoće i porođaja, pa i slabijeg zdravstvenog stanja deteta - ako su trudnoće usledile u kraćim vremenskim razmacima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas