Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Које су идеалне године за трудноћу? Ево шта каже медицина

Да ли уопште постоји идеалне године за рађање прве бебе?

1687517362_c93da77b9f24932b6af33609dbed86c60ed22485.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Мајчинство је давних дана престало да буде обавезни део живота једне жене. Међутим, биолошки сат неумитно откуцава и пре или касније жена ће се запитати да ли жели да потомство. Што касније схвати да жели да буде мајка биће суочена са низом медицинских чињеница, а и плодност јој опада са годинама. 

Шта каже медицина?

Веровали или не, медицина каже да је за прву трудноћу, најбоље време између 20. и 25. године живота. Можда вам звучи рано, али тада је жена већ потпуно телесно зрела, па трудноћа и порођај пролазе скоро без иједне потешкоће. Деца мајки које су родиле у овом период мање су болесна ми имају услове за складан телесни и емотивни развој. Дакле, рађање у двадесетим годинама подразумева да ц́ете дуго имати енергије и здравља за подизање детета. Ипак, треба узети у обзир да су у раним двадесетим девојке често још неспремне за одговорност која долази са бебом. О животу знају мало, незреле су и нису створиле услове ( стан, посао, кола) да би подизале и васпитале дете. Такође у овим годинама ни односи са партнером још увек нису стабилни и зрели.

Трудноћа пре 18. године

Лекари не препоручују да жена затрудни и роди пре 18. године. Утврдили су да у том узрасту постоји опасност и за мајку и за бебу, а та опасност расте што је трудница млађа. Велики број истраживања и код нас и у свету доказало је да мајке млађе од 18 година имају чешће разне болести, јер је њихов имуни систем веома ослабљен. Такође и код беба мајки малолетница јављају се разни здравствени проблеми.  Разлог  томе је што ове мајке још увек нису досегле пуну психофизичку зрелост. Како би се спречили могући проблеми, потребно је да млађе труднице буду подвргнуте што темељним анализама у трудноћи и после ње.  

Трудноћа између 20 и 25 година

Ово је идеално време за рађање детете по свим медицинским аспектима.  Раст и развој жене завршава се у двадесет петој години,  а код мушкараца у двадесет седмој години живота. Уколико су мушкарац и жена психо-физички здрави, у овим годинама су потпуно спремни за брак и породицу. Рођење првог детета у тим годинама омогућава родитељима планирање и рађања остале деце. Према мишљењу стручњака, ово је најбоље време за рађање, јер мајка има времена да направи паузу од две или три године па да поново остане трудна. Иначе ово су и медицински доказано најбоље године за паузу између двоје деце, јер око две до три године организму треба да се опорави од порођаја. Недавна истраживања су показала да постоји узрочна веза између трудноће и порођаја, па и слабијег здравственог стања детета - ако су трудноће уследиле у краћим временским размацима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas