Oglas
· · Komentari: 0
RODITELJSTVO

Mila Goldner-Vukov: Stres majke tokom trudnoće se vezuje za bebu u stomaku, a sve se ispolji kad dete poraste

Mila Goldner-Vukov daje odgovore na pitanja: šta sve majku može brinuti u toku trudnoće, da li i kako stres utiče na dete dok je u majčinom stomaku i koliko je važna uloga oca u toku trudnoće.

1612277180_888.JPG
Foto: Mila Goldner-Vukov
Oglas

Na pitanje koliko odnos između supružnika utiče na rast i razvoj bebe dok je još u majčinom stomaku odgovor daje prof. dr Mila Goldner-Vukov. 

O doktorki Mili
Mila je konsultant psihijatar, magistar i doktor medicinskih nauka. Član je australijskog i novozelandskog Kraljevskog koledža. U Beogradu je bila član katedre za psihijatriju u funkciji docenta na Medicinskom fakultetu. Radi kao konsultant psihijatar i specijalista je za porodične odnose. 

- Odnos između partnera tokom trudnoće je izuzetno važan za intrauterini razvoj deteta. Najveći stresovi tokom trudnoće su: sukobi sa partnerom, ako partner napušta porodicu, gubitak ili smrt partnera, selidba, materijalni problemi i nedostatak podrške porodice porekla, posebno ako majka trudnice nije uz svoju ćerku. Psihijatrijski poremećaji kao što je depresija kod trudnice odražava se na pojavu depresije i kod budućih očeva, s tim što se depresija očeva pojavljuje u maskiranoj formi kroz njegovu iritabilnost, agresivnost, povlačenje i zloupotrebu alkohola.

Pročitajte još: Psihijatar Mila: Savršene porodice su tempirane BOMBE, a evo kako ne postati RODITELJ ROB

Ono što samo otac može da uradi, a to je da voli majku svog deteta
Majčin stres se prenosi na dete
Svi stresovi sa kojima se majka nosi tokom trudnoće odražavaju se na dete i to na više načina. Kod majke dolazi do povišenja  hormona stresa koji se prenosi na dete kroz posteljicu i izaziva poremećaje u funkciji hormonskog sistema deteta. Osim toga, kod deteta može doći do genetskih promena, koje u kasnijem životu deteta i odrasle osobe dovodi do pojave depresije, anksioznosti i osetljivosti na razvoj posttraumatske bolesti u slučaju traumatskih iskustava. Majka koja je u stresu, slabije se vezuje za dete tokom trudnoće, što kasnije može dovesti i do problema u afektivnoj povezanosti deteta sa majkom.

- U trudnoći majka može biti zabrinuta oko porođaja, zdravlja deteta, ona može biti iritabilna i zahtevati više pažnje od svoga partnera. Ukoliko njen partner ne zna kako da se odnosi prema trudnici i ako je više preokupiran svojim strahovima oko gubitka slobode, karijere, nove uloge oca, onda on uskraćuje pažnju i podršku svojoj partnerki, što izaziva još veći nivo stresa sa posledicama za dete koje, bar tako kažu, sve pamti i to na nivou svoje telesne memorije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas