Oglas
· · Komentari: 0

Naučite vaše dete baštovanstvu! Ovaj hobi ima vrlo povoljan uticaj na zdrav razvoj vašeg deteta, a evo i kako to da uradite

Baštovanstvo je zabavna aktivnost i zdrava aktivnost na otvorenom koju možete podeliti sa svojim detetom. Pogledajte naše savete da pomognete svom detetu da nauči o baštovanstvo.

1650049521_child-g75714022d_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Bašta je veliki učitelj. Ona uči strpljenju i pažnji. Marljivosti i štedljivosti.  To su uzvišene osobine karaktera — one koje želimo da naša deca steknu.

Pročitajte još: Da li beba mora da PODRIGNE posle SVAKOG OBROKA?

Učenje dece da sade takođe ih uči da poštuju prirodu. Možda je najvažnije, međutim, da je baštovanstvo sa decom zaista zabavno. Deca su prirodni istraživači koji pronalaze radost u jednostavnim zadovoljstvima sađenja semena ili traženja kišnih glista. Aktivnosti u bašti nisu skupe, komplikovane ili dugotrajne. Sa samo nekoliko minuta nedeljno, možete da razvijete jednostavan projekat bašte sa svojim detetom. Ispod je nekoliko ideja za početak:

Počnite malo i polako

Ne treba vam veliko dvorište da biste svoje dete naučili baštovanstvu. U stvari, malo i jednostavno je generalno bolje jer je veća verovatnoća da će deca zadržati interesovanje i manje je verovatno da će biti preopterećena. Posadite pasulj ili suncokret u šolje postavljene na sunčanom prozoru. Uzgajajte biljku paradajza u saksiji u svom dvorištu. Koristite jednostavne projekte poput ovih da naučite svoje dete o osnovama baštovanstva, kao što su zdravo zemljište, sunčeva svetlost i voda. Kako vaše dete bude steklo iskustvo i interesovanje, možete preći u malu baštu sa povrćem ili cvećom.

Izaberite biljke sa visokim interesom. Neka vaše dete pomogne da odluči koje biljke da uzgaja, na osnovu njegovih interesovanja. Čeri paradajz je ukusna užina i uglavnom daje plodove ranije od većih paradajza. Lisne kulture, kao što su zelena salata i spanać, brzo rastu i mogu se brati više puta. Rotkvice, grašak i šargarepa mogu se saditi u proleće za ranu žetvu. 

Koristite prave alate. Svakom baštovanu je potreban set alata i baštenskih rukavica, a deca nisu izuzetak. 
Negujte dobre navike. Kao i mnoge stvari u životu, uspeh u bašti ima veze sa doslednošću koliko i sa srećom ili veštinom. Naučite svoje dete da odlaže alat nakon upotrebe. Odvojite 15 do 20 minuta jednom ili dva puta nedeljno da negujete baštu. Pokažite svom detetu kako da čupa korov i zaliva baštu. Ova iskustva nude male lekcije o odgovornosti i organizaciji.

Jedite plodove svog truda. Deca dobijaju iskustvo iz prve ruke o ciklusu ishrane kada se biljke koje su uzgajali pojave na vašem stolu za večeru. Neka vaše dete pomogne u kuhinji pripremajući i kuvajući ukusan obrok. Napravite picu sa paradajzom i bosiljkom. Očistite šargarepu za brzu užinu. Narežite jagode za žitarice za doručak. Neka deca uživaju u plodovima svog rada i razumeju ceo ciklus. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas