· · Komentari: 0
SAVET

DOKAZANO: Baštovanstvo smanjuje DEPRESIJU i ARTRITIS zbog dobrih BAKTERIJA koje se nalaze u ZEMLJI

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih slobodno vreme treba da provodite u bašti.

1629724903_hand-865294_1920.jpg
Foto: Piksabej

Boravak u prirodi uvek prija, a naučnici tvrde da ljudskom zdravlju u velikoj meri doprinose i aktivnosti u bašti, tačnije bakterija Mycobacterium vaccae koja se nalazi u zemlji.

Ona čini da se osećamo opuštenije i srećnije, i samim tim umanjuje deprediju.

Pročitajte još: Zbog čega se u trećem dobu lakše gojimo, i kako da smršamo?

Bakterija Mycobacterium vaccae iz bašte podstiče proizvodnju serotonina.

Čovek udiše ovu bakteriju kad dođe u kontakt sa njom i ona ulazi u krvotok.

NJena blagodet se ogleda u tome što može da podstakne proizvodnju serotonina, hormona sreće, a pored toga poboljšava i kognitivne funkcije, pozitivno utiče na Kronovu bolest, čak i na reumatoidni artritis.

Zato ne treba da vas čudi izjava mnogih strastvenih vrtlara, koji kažu da je njihova bašta mesto gde se osećaju srećno.

Dejstvo ove “antidepresivne” bakterije oseća se i do tri nedelje, tvrde stručnjaci.

Istraživanja su sprovedena i na pacijentima obolelim od raka, koji su rekli da im se kvalitet života poboljšao i da su manje pod stresom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.