· · Komentari: 1
VASPITANJE

TRI razloga zašto su BAJKE bolje od crtanih filmova

Odrastanje uz priče upućuje decu na suprotnu stranu od zla i stvara osećaj topline i bliskosti sa roditeljima

Depositphotos_5147853_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

U svim prošlim i budućim vremenima, bajke su književna nežnost za oplemenjivanje dečje duše - zapisao je Nedeljko Terzić, književnik i novinar iz Sremske Mitrovice.

Pročitajte još: Dozvolili ste malom detetu da gleda TV? Napravili ste veliku grešku, a shvatićete kad bude kasno

- Bajkama uvek negujemo dobrotu, lepotu i plemenitost, zbog čega su one izuzetan putokaz za najmlađe - kaže Terzić.

Bajkovite puteve u životu ne smemo da zatrpavamo, upravo zbog najmlađih i ne sme da nam bude teško da ih predstavljamo našoj deci. One uvek nose pouke o lepoti, dobročinstvu, zaboravljenom viteštvu, poštovanju i uvažavanju, slozi, mašti koju možemo da razvijamo i koja može da nam pomogne u ulepšavanju života.

Bajke su korisne u svakodnevnom životu

Odrastanje uz bajke uvek povlači za sobom da ćemo biti upućeni na drugu stranu od zla. Sama po sebi, ona je nežno književno biće, čiju nežnost moramo da čuvamo i prihvatamo.
Sagovornik naglašava da je on pobornik klasičnih, tradicionalnih bajki koje su potekle iz pripovedanja našeg naroda. Nije za one modifikovane, koje se predstavljaju na ekranima, sa devojčicama roze očiju, zelenom kosom, ljubičastim licem i malim rogom na glavi.

Razvijaju maštu
Bajke, pokazuju istraživanja, imaju višestruko pozitivan uticaj na najmlađe - utiču na razvoj moždanih vijuga, mašte, kreativnosti... I čitanje bajki deci predstavlja snažan kohezivni element porodice.

- Mi imamo bajke u svakodnevnom životu, koje su nam neophodne i od "koristi" - kaže Terzić.

"Mrgudica" je za decu uzrasta do petog razreda, jer mislim da je za njih ovakva literatura "ekskurzija" naučnog ili poučnog karaktera, a ne kratkotrajni provod kao što to doživljavaju stariji uzrasti. 
- Roditelji, međutim, danas brzo odlučuju da se na lakši način udalje od deteta, misleći da će mu dati slobodu tako što će ga pustiti da gleda u nadrealističke priče na ekranu, dok oni bezbrižno piju kaficu - ističe Terzić. 

Sa kakvim slikama u glavi deca odlaze u krevet ako su gledali filmove sa namrgođenim likovima?

Bajke su prava porodična literatura, one su oduvek pred spavanje okupljale porodicu. Najmlađi su uspavljivani tako što je neko tiho i lagano čitao i svi su pomno slušali dok najmlađe dete ne zaspi.

Pročitajte još: Štiteći decu od kućnih poslova pravite grešku: Istraživanje traje 75 godina i sasvim je jasno

Sa kakvim će sličicama u glavici dete ući u san, nije teško odgonetnuti ako postavimo pitanje sebi: "Da li smo za bajku sa rogatim, zubatim, plastičnim i namrgođenim likovima ili onu u kojoj se pojavljuju sasvim normalni likovi koje mi prepoznajemo i viđamo u svakodnevnom životu, u priči koja će nas nečemu i podučiti?" Odgovor je, mislim, očigledan, zaključuje Terzić.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.