Oglas
· · Komentari: 0
KOMUNIKACIJA MAJKE I DETETA

U svim jezicima sveta boja zvuka u maminom govoru je ista

Jedna studija o maternjem jeziku i načinu na koji ga bebe usvajaju otkrila je da majke imaju potpuno posebnu boju zvuka kada razgovaraju sa svojim bebama.

1617970967_Depositphotos_39217927_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Rezultati studije su iznenadili i tim koji je radio na ovom projektu. Naime, oni su zaključili da zvuk ima posebnu frekvenciju, koja je jedinstvena svim mamama. Bez obzira na jezik kojim govore.

Profesor sa univerziteta Prinston, naveo je da se boja zvuka, što predstavlja njegovu jedinstvenu osobinu, koristi prilikom razlikovanja ljudi, životinja i instrumenata.

Pročitajte još: Pitate se zašto je vaša beba stalno ljuta i šta pogrešno radite? Možda problem nije u vama

Istraživači su se fokusirali na frekvenciju zvuka koju roditelji koriste, kada se obraćaju svojoj bebi. 

Čak ni sami roditelji nisu bili svesni da je ona različita u odnosu na onu koju koriste u svakodnevnom govoru.

Oni su snimili majke koje su čitale ili razgovarale sa svojim bebama. I iste te majke, dok su razgovarale sa odraslima. Nakon prikupljanja snimaka i njihove obrade, istraživači su zaključili da svaka majka poseduje jedinstveni otisak zvuka (kao otisak prsta), koji računar može da detektira nakon samo jedne izgovorene reči. Takođe su zaključili da su ovi otisci zvučno veoma slični međusobno. Bez obzira na to kojim jezikom majka govori. 

U istraživanje je bilo uključeno devet majki, sa devet različitih govornih područja. Mandarinski, mađarski, francuski, nemački, poljski, ruski, španski, engleski i grčki čak ni ne pripadaju istoj grupi jezika.

Pročitajte još: LJubica Bogetić savetuje roditelje: Organizujte se dobro i brinite o svom mentalnom zdravlju

Ali, ono što ih povezuje jeste vrlo mala frekvencijska razlika zvuka, kada se obraćaju svojim bebama. Iako mašina koristi algoritam za engleski jezik, bila je u stanju da primeti promene u frekvenciji i na bilo kojem drugom jeziku.

Ovo je dokaz da je boja zvuka kojom se majke obraćaju svojim bebama jedinstvena za sve jezike.

U toj se frekvenciji najverovatnije krije koren učenja govora kod dece. Takođe su zaključili i da je majke koriste nesvesno. 

Tu se verovatno i krije odgovor na pitanje zašto je jezik na kom progovorimo naš maternji jezik.

Pročitajte još: Deca koja "vise" ispred TV imaju visok pritisak i gojazna su, a kada se tome dodaju IGRICE...

Sledeći korak ovog istraživačkog tima je da otkrije kako boja zvuka pomaže razvijanju centra za govor.

Polazeći od pretpostavke da posebna boja zvuka pomaže bebama da se lakše povežu sa mamama, istraživači će u naredno istraživanje uključiti i očeve. Nadaju se da će doći do iznenađujućih otkrića, zato što je pitanje razvoja govora kod dece malog uzrasta do sada bio velika nepoznanica.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas