Oglas
· · Komentari: 0

Zašto je važno da se bebama pevaju dečije pesmice? Četiri važna razloga

Mogli biste pomisliti da su dečije pesmice tu samo da bi ispunile tišinu u prostoriji u kojoj beba boravi

1674555241_shutterstock_1160780554-1-.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Međutim, one pružaju priliku bebama da mnogo toga važnog nauče. Naime, prve dečije pesmice su se pojavile negde oko sredine 16. veka.  Od tad one su sastavni deo odrastanja svakog mališana i korišćene su najviše za uspavljivanje beba.

Ali, one nisu samo prijatne za slušanje već omogućavaju bebama da nauče mnogo toga korisnog. Stručnjaci ističu da bebe koje su više slušale dečije pesmice od svojih vršnjaka, mnogo bolje napreduju u kognitivnom i emocionalnom razvoju. Imajući to u vidu, roditelji bi zaista trebalo da što češće svojim bebama pevaju dečije pesmice.

Pesmice za decu podstiču razvoj jezika

Činjenica je da bebe kojima roditelji od rođenja pevaju dečije pesmice brže progovaraju od svojih vršnjaka. Osluškujući vas beba pravi razliku između svakog slova, počinje da otkriva šta svaka reč znači i lakše povezuje pojam sa slikom.

Pročitajte još: Poštovanje od malih nogu: Roditelji otkrili 3 ključne stvari u VASPITANJU, koje su pomogle njihovoj deci da budu USPEŠNI

Dečije pesmice promovišu motoričke veštine

Bebe nemaju kontrolu nad svojim motoričkim veštinama. Ali, to ne znači da ih ne mogu vežbati dok slušaju vas kako im pevate pesmice. Dok leži na krevetu i pomera ruke i noge slušajući vaš glas, beba uči da kontroliše svoje pokrete. Svi pokreti koji se često ponavljaju vremenom počinju da se dešavaju automatski. A da li je nešto lepše od dečijeg zagrljaja koji je rezultat slušanja dečijih pesmica?

Dečije pesmice regulišu emocije

U svom naranijem uzrastu bebe ne shvataju šta su to emocije. Međutim, kada slušaju pesmice za decu one mogu da počnu da povezuju visinu glasa sa emocijama. Ako ste se ikad zapitali šta pomaže tim neodoljivim bebinim osmesima da se pojave na njihovim licima, dobili ste odgovor. Dečije pesmice omogućavaju mališanima da “povuku paralele” između emocija i tonova koji se izražavaju kroz njih.

Pročitajte još: Za pametnije i poslušnije dete: Evo koju rutinu bi trebalo da uvedete

Pesmice za decu razvijaju maštu

Mašta se neverovatnom brzinom razvija kod dece, već sa godinu i po dana. Međutim, mnogo ranije je moguće, pa čak i poželjno “zasaditi” seme mašte u dečijoj glavi. To se vrlo lako može uraditi uz pomoć dečijih pesmica.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas