· · Komentari: 0

Zašto se vaša deca toliko SVAĐAJU među sobom? Ovo su efikasni načini šta da učinite kada svađa nastane

Svako domaćinstvo sa više dece može očekivati povišene glasove, lupanje vrata i mnogo tuče i galame

1652343819_children-geaa77946a_640.jpg
Foto: Piksabej

Deca se, kao braća i sestre, svađaju iz mnogo razloga. Mogu biti gladni, umorni ili jednostavno dosadni jedno drugom. Normalno je da braća i sestre menjaju raspoloženja između obožavanja i prezira.

Pročitajte još: Deca su vam zavisna od MOBILNIH TELEFONA? Možda je ovo glavni razlog

Evo šta treba da radite kada svađa nastupi: 

1. Znajte kada da intervenišete, a kada da ih ostavite na miru

Nasilje, maltretiranje i drugi znaci fizičke svađe moraju se suzbiti u korenu. Nijedna tuča ne može opravdati međusobno udaranje. Ali ako je argument relativno blag i izgleda da ga deca rešavaju, nema potrebe da ulazite u napad. Studije kažu da deca koja sama rešavaju svađe odrastaju u tolerantne odrasle osobe u budućnosti. Dakle, sledeći put kada se vaša deca svađaju, čak i glasno, pustite ih da to reše sve dok nema fizičke pretnje ili maltretiranja.

2. Posredujte, ali ne osuđujte

Kao roditelji, pođednako volimo svoju decu. Ali ponekad, možda nećemo moći da pokažemo jednak tretman kada se deca svađaju. Možda ćete, nehotice, na kraju stati na stranu jednog deteta u odnosu na druge, stvarajući još više negodovanja u tom procesu. Ako borba postaje ružna i vi se upletete, ne zauzimajte stranu. Umesto toga, ohrabrite decu da razgovaraju između sebe. Identifikujte problem kao mali, srednji ili veoma veliki. Zamolite svoju decu da pronađu rešenja za problem i pomozite im da sami postignu dogovor.

3. Pustite ih da izađu napolje da se izduvaju 

Sjajan način da se izbegnu svađe na prvom mestu je da pustite decu da izađu napolje, vežbaju i izduvaju se. Sa pandemijom, deca su dugo bila zatvorena u zatvorenom prostoru. Ako primetite znake mrzovolje, zamolite ih da se igraju loptom u parku ili da se voze biciklom. Pridružite im se ako imate vremena. Dete koje je pregorelo sa fizičkim vežbama biće manje sklono svađama i više će biti zainteresovano za samo topli obrok i kvalitetno vreme.

5. Provodite vreme sa svakim detetom po principu jedan na jedan

Svako dete je toliko drugačije i ličnost za sebe. Ne morate jednako da tretirate svoju decu, ali morate da se odnosite prema njima pravedno . Ako jedan želi da gleda film, dok drugi želi da se ušuška uz knjigu, neka ima vremena za sebe. Za nagrade i poklone, pobrinite se da svako dete dobije ono što voli, a ne istu stvar. Deca različitog uzrasta i pola mogu imati niz problema o kojima bi želeli da razgovaraju sa vama, jedan na jedan. Odvojite vreme, kao majka, otac ili staratelj, za svako dete. Razgovarajte ili samo provedite vreme sa njima, radeći ono što oboje volite da biste zbližili porodične veze.

6. Izvršite istu disciplinu

Iako možda nećete stati na stranu ili se previše mešati, ponekad ćete morati da budete disciplinovani kao roditelj. Zaboravite da ulazite u to ko je započeo borbu. Kada i ako se braća i sestre svađaju, sve ih disciplinujte isto. Dajete im domaći zadatak da urade nešto od kućnih poslova kao blagu kaznu za nestašno ponašanje. 

7. Izvadite zabavu iz borbe.

Mnogo puta se deca svađaju jer vole pažnju koju privlače svađom. Vaše najmlađe dete ili deca mogu zapravo igrati žrtvu upravo iz tog razloga. Sledeći put kada se vaša deca svađaju oko trivijalnih stvari, ignorišite ih. Izgledajte dosadno, nezainteresovano ako možete i pustite ih da to reše. Ali kada učine nešto lepo jedno za drugo, učinite to velikim. Ovo će ukloniti zabavu iz tuča i učiniti da deca shvate da što više sarađuju i koegzistiraju u harmoniji, to dobijaju više pohvala i pažnje.

8. Iznad svega, kao roditelj, budite smireni

Uvek zapamtite da ste odrasli. U bilo kojoj situaciji, bez obzira šta su vaša deca uradila ili slomila ili oštetila u tuči između braće i sestara, ne možete tek tako da upadnete i počnete da vičete i padate u vatru. Sve dok tuča nije dovoljno agresivna da biste se odmah umešali i prekinuli je, pauzirajte i brojite do 10 pre nego što uđete. Usredsredite svoje emocije pre nego što pokušate da smirite decu kako biste osigurali da stvari ne eskaliraju još više. Oni su deca, a vi odrasli, ma koliko situacija izgledala teško ili nepremostivo. Vaša agresivna ili nervozna energija može uticati negativno na njih ili čak probuditi i revolt. 

Evo šta nauka kaže o svađi između braća i sestara 

Dok smo većina nas nekada bili braća i sestre i imali smo rivalstvo među braćom i sestrama, kao roditelji, uvek se pitamo zašto se naša deca toliko svađaju. Nauka navodi nekoliko razloga za ove svađe i iako nisu iznenađujući, mogu dovesti do nekog uvida ako mi, kao roditelji, treba da ispravimo svoje ponašanje.

Preferencijalni tretman: Neke kulture daju veći značaj jednom polu u odnosu na drugi, a to može dovesti do ozlojeđenosti i svađa između braće i sestara.
Vapaj za nezavisnost: Deca moraju da odrastu, bilo da su u predškolskoj dobi ili kao tinejdžeri. Sa besnim hormonima ili ograničenim društvenim veštinama dolazi do borbe za jednakost sa njihovom starijom ili mlađom braćom i sestrama. To znači da može doći do negodovanja, a samim tim i do svađa.
Potrebna je pažnja: Ponekad se braća i sestre mogu svađati jedni sa drugima ako shvate da je to jedan od načina da privuku vašu pažnju, kao roditelji. Ovo je više potreba za ljubavlju i vašim vremenom nego stvarnim borbama.
Individualni temperamenti: Sva deca su različita, čak i ako dele iste gene. Svađa između različitih pojedinaca koji žive u blizini je normalna, sve dok je dobroćudna.
Roditeljski stil: Deca uče kako da rešavaju svađe od vas. Ako vide da se borite kao roditelji i sve to mirno nosite, takođe će naučiti da rade isto.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.