· · Komentari: 0

Kako se gaji BENDžAMIN? Biljka koja najbolje utiče na KVALITET VAZDUHA u domovima

Bendžamin je retko drvo koje ima dobru toleranciju na ograničene uslove osvetljenja u zatvorenom okruženju.

1624532329_pipal-2360560_1280.jpg
Foto: Pixabay

Bendžamin raste kao veliko zimzeleno drvo u tropskim i suptropskim klimatskim uslovima, ali češće se gaji kao sobna biljka u domovima i kancelarijama zbog prelepih i elegantnih listova.

Bendžamin je jedna je od najboljih biljaka za poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom. Ima jednu od najviših stopa uklanjanja toksina iz vazduha.

Pročitajte još: Tri saveta kako da BILJKE prežive vaš ODMOR: Budite bez brige

Nega bendžamina

Treba redovno da se zaliva tokom vegetacije, ali i da pustimo da se osuši od jeseni do kraja zime. Nakon poslednjeg prolećnog mraza, benžamina možete da iznesete i u baštu ili terasu gde mogu da provedu leto, a zatim ga vratite kada vreme ponovo zahladi.

Bendžamin i svetlost

NJabolje je da bendžamina postavimo na indirektnoj sunčevoj svetlosti. Ova biljka ne voli premeštanje. Važno je pronaći dobru, svetlu tačku i zadržati ga tamo.

Pročitajte još: Kako se pravilno zaliva ORHIDEJA? Jednu grešku svi pravimo

Bendžamin i tlo

Bendžamin ne zahteva tlo sa posebno visokim sadržajem hranljivih sastojaka ili organskih materija.

Bendžamin i zalivanje

Održavajte biljku stalno vlažnom, ali ne dozvolite da je u vodi jer će joj opasti lišće i možda će doći do truljenja korena.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.