· · Komentari: 0
KUĆNE BILJKE

BENDžAMIN vam je klonuo? Ovo su tri kobne greške prilikom ZALIVANJA koje mogu ubiti biljku

Ne samo da izuzetno loše toleriše promene u bilo kakvim spoljnim uslovima, već je i veoma osetljiv na zalivanje

1673477945_227120_shutterstock-1448591249.jpg
Foto: Shutterstock

Neophodno je poštovati određeni režim zalivanja kako bi Bendžamin rastao i razvijao se. Ako to ne ispoštujete, on može gubiti lišće i sušiti se. Štaviše, nepravilno zalivanje može čak dovesti do smrti fikusa. Zbog toga je toliko važno ne praviti greške prilikom zalivanja i striktno poštovati režim.

Pročitajte još: Kako se neguje "ženska sreća"? Krasiće svaki enterijer, a potrebno je da joj se posvetite samo malo

1. Pogrešna temperatura vode

Bendžamin izuzetno oštro reaguje na bilo kakve promene temperature. A ovo se odnosi i na temperaturu vazduha i na temperaturu tla. Zbog toga je veoma važno pratiti kojom vodom zalivate svoj fikus. U idealnom slučaju, voda za zalivanje fikusa treba da bude sobne temperature. Tada definitivno neće biti razlike između temperature vode i tla, a fikus će se osećati što je moguće udobnije.

Takvu vodu nije teško nabaviti. Samo sipajte vodu u posudu za zalivanje i ostavite je u prostoriji nekoliko sati. Za to vreme će postati željena temperatura.

2. Previše zalivanja

Pročitajte još: Poklon koji nikako ne smete da unesete u KUĆU: Feng šui stručnjaci savetuju da ga odmah bacite ili spalite

Fikus nikada ne treba preplaviti velikim količinama vode. On jednostavno nije u stanju da ga asimiluje u takvim količinama za kratko vreme. Kao rezultat, voda će dugo stagnirati u korenima i izazvati razvoj gljivičnih bolesti i plesni. A u naprednom slučaju, to čak može dovesti do truljenja korena i, kao rezultat, do smrti biljke.

Da se ​​to ne bi dogodilo, obavezno zalijte fikus u malim količinama. Računajte tako da za nekoliko dana vrh zemlje ima vremena da se osuši. Zahvaljujući tome, možete izbeći stagnirajuću vlagu u korenu.

3. Zalivanje samo ispod korena

Fikus Bendžamin ima puno malih listova koji se jednostavno ne mogu obrisati rukom. I na njima se nakuplja mnogo prašine. Zbog toga je najbolja opcija da periodično uredite fikus "tuširanjem". Na primer, stavite ga u kadu i mirno sipate vodu iz tuša. Glavna stvar je da se uverite da u tlu nema previše vode. Da biste to uradili, možete zaliti fikus pod uglom.

Pored toga, tokom grejne sezone veoma je korisno jednom dnevno prskati fikus vodom iz boce za prskanje. Ovo je odlično za lagano vlaženje vazduha oko njega tako da se fikus oseća ugodno.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.