Oglas
· · Komentari: 0
CVEĆE

Kućno cveće čisti vazduh i otklanja stres

Klimatski uslovi itekako mogu da utiču na raspoloženje.

1616171844_Depositphotos_186810104_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Ipak, priroda ima rešenje kako da se izborite sa lošom voljom, apatijom ili depresijom ako se okružite nekom od ovih biljaka.

Aloe vera

Poznata kao "biljka besmrtnosti" među Egipćanima, ova biljka se tradicionalno držala pored vrata kako bi čuvala dom od zlih duhova i unela pozitivnu energiju.

Pročitajte još: Ove biljke naši stari nikada nisu sadili u dvorištu: Tuja na okućnici loše utiče na decu, ORAH u dvorištu donosi SMRT

Sa naučnog gledišta pročišćava vazduh od kancerogenih materija i emituje kiseonik noću, pomažući da bolje spavamo i budemo manje uznemireni ujutru. Osim toga, poboljšava pamćenje i koncentraciju.

Spatifilum

Sa svojim upečatljivim belim cvetovima ova biljka je predivan ukras i ima umirujuće dejstvo. Poznata je po efikasnom uklanjanju spora buđi u vazduhu i neutralisanju otrovnih gasova poput ugljen-monoksida i formaldehida. U suštini, spatifilumi su organski pročišćivači vazduha koji dom mogu da učine još prijatnijim mestom za boravak.

Foto: Depozit

Pročitajte još: Da buket DUŽE traje: Dodajte kašičicu OVOG ZAČINA i cveće će biti SVEŽE DANIMA

Lavanda

Ova biljka je hiljadama godina medicinski korišćena za smirivanje živaca, ublažavanje glavobolja, sprečavanje nesanice i kao pomoć u depresiji.

NJen miris još ima glavnu ulogu u aromaterapijskim tretmanima, a istraživanje iz 2009. godine otkrilo je da miris lavande ima značajno dejstvo na snižavanje pulsa u stresnim situacijama.

Bosiljak

Osim lepih svilenih listova i primamljivog mirisa, omiljena sveža biljka takođe sadrži velike količine organske materije zvane linalool koji se obično koristi u aromaterapiji. Tim japanskih naučnika sproveo je laboratorijsko istraživanje na pacovima i otkrio da izloženost linaloolu smanjuje pojačani stres i uznemirenost.

Pročitajte još: Da vam ni jedna bodlja ne ostane na ruci: Način da BEZBEDNO PRESADITE KAKTUS

Bršljan

Ova romantična lozica je izuzetno efikasan pročišćivač vazduha. Naučnici NASA nazvali su bršljan jednom od najboljih biljaka na svetu za filtriranje vazduha. Izuzetno je efikasan u uklanjanju smoga ili sekundarnog dima u zatvorenom prostoru. Dodatni plus je činjenica da se ova biljka izuzetno lako održava jer ne zahteva mnogo vode ni svetla za rast.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas