Oglas
· · Komentari: 0
OPASNOST

Ova biljka trenutno cveta u gradskim PARKOVIMA, ali nismo ni svesni da može izazvati TEŠKA TROVANJA kod DECE (FOTO)

Povedite računa da vaša deca ne dođu u dodir sa ovim biljkama

1648921684_dtu-ballerup-campus-gc0f26be14_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Kineska glicinija je listopadna, višegodišnja puzavica iz roda Wisteria, poreklom iz Kine. Iako je puzavica, može se oformiti i u obliku drveta, sa talasastim deblom i visećim granama.

Pročitajte još: Misterija Stounhendža je KONAČNO REŠENA - stručnjaci uspeli da otkriju čemu je služio (FOTO)

Ova biljka je drvenasta lijana poreklom iz Kine. Veoma često se gaji kao ukrasna biljka po baštama i vrtovima i kao puzavica na kućama. Može biti oko 20 metara visine. Ova biljka je najprepoznatljivija po prelepim svetlo plavoljubičastim grozdastim visećim cvastima. Cvetovi slični cvetovima bagrema se svi otvaraju istovremeno za razliku od cvetova u grozdastoj cvasti bagrema.

Pročitajte još: Zašto se kaže "KAO DA JE PAO S KRUŠKE"? Nećete verovati kakvo značenje se vezuje za ovu voćku

Listovi su neparno perasto složeni, tamno zelene boje, dugački do 30 centimetara. Svaki list sadrži 7 do 11 listića zašiljenog vrha. Cvetovi se javljaju pre listanja (od aprila do juna). Nekada glicinija cveta i u ranu jesen. Kod nas se veoma retko mogu videti plodovi, kožaste mahune sa puno semena.

Otrovni delovi biljke

Pročitajte još: NAJZNAMENITIJE SRPKINJE: Za mnoge od njih niste čuli, a dugujemo im veliku zahvalnost

Svi delovi glicinije sadrže otrovne supstance lektine. Najotrovniji sastojak je glikozid-vistarin, njega najviše ima u kori. Zabeleženi su slučajevi da su deca grickala ili sisala mlade grančice zbog slatkog ukusa, što ubrzo dovodi do mučnine i povraćanja i upale želuca. Zabeleženi su i slučajevi težih trovanja dece koja su konzumirala semena.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas