· · Komentari: 0

Oporavite kućne biljke BEZ HEMIKALIJA: Tri razloga zbog kojih bi trebalo da pomešate litar vode i pola čaše mleka

Smesa koja ima višestruko korisno dejstvo

1672156404_foto-Shutterstock-Profimedia.jpg
Foto: Shutterstock, Profimedia

LJubitelji cveća sigurno znaju da povremeno zalivanje cveća mlekom može učiniti čuda.

Ovo je odlična metoda za negu i očuvanje biljaka, posebno onih sa ukrasnim zelenim listovima. Fenomenalan je prirodni regenerator za paprati, bršljan i fikuse.

Obrano mleko bez konzervansa najbolje funkcioniše, ali preporuka je da zalivate svoje cveće jednom mesečno, ne češće:

1. Vaše biljke će biti jače

Mleko je bogato kalcijumom, elementom neophodnim za pravilan razvoj i rast biljaka (uključujući korenje). Štaviše, ovaj makronutrijent omogućava biljkama da transportuju preostale hranljive materije.

Pročitajte još: Saveti BAŠTOVANA: Evo kako da ANTURIJUM što duže cveta tokom cele godine

2. Boja listova će biti intenzivnija

Zalivanje biljaka vodom i mlekom učiniće da izgledaju intenzivnije. Pored toga, njihovo lišće neće požuteti i opasti.

3. Zaštitićete biljke od gljivičnih bolesti

Mleko je odlično prirodno sredstvo za sprečavanje razvoja gljivičnih i virusnih bolesti, ali i odbijanje štetočina, među kojima je, na primer, koloradska buba. U tu svrhu je najbolje koristiti prskanje vodom sa dodatkom mleka (mešati u razmeri 1 litar mleka na 10 litara vode).

Poprskajte listove biljaka sa obe strane, ali ne previše (za bolje prijanjanje, možete dodati nekoliko kapi tečnosti za pranje sudova). Prskamo jednom nedeljno. Takav tretman će raditi posebno za krastavce i paradajz.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.