Oglas
· · Komentari: 0
OPASNO PONAŠANJE

"Luda si, ja to nikad nisam rekao": Da li ste žrtva GASLAJTINGA, a da toga niste svesni?

Da li ste ikada nakon kontakta sa određenim ljudima postavili sebi pitanje: "Ko je ovde lud"?

1641200596_sadness-g5c59c1651_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Da li vam je partner više puta rekao nešto što vas je navelo da posumnjate u sopstveni razum? Koliko često preispitujete sopstvenu percepciju stvarnosti, uključujući i zdrav razum, unutar veze u kojoj ste? Ako je tako, vaš partner sprovodi ono što stručnjaci za mentalno zdravlje nazivaju gaslajting.

Žrtva gaslajtinga veruje da zaslužuje situaciju u kojoj se nalazi ili da umišlja nasilje.

Odakle naziv gaslajting?

Termin potiče iz predstave Gas Light (1938) u kojoj suprug pokušava da izludi svoju ženu zatamnjujući svetla u njihovom domu, a onda poriče da se osvetljenje promenilo, kad god žena to spomene. To je izuzetno efikasan oblik emocionalnog nasilja koje prouzrokuje da žrtva preispituje sopstvena osećanja, instinkte i zdrav razum, što nasilnom partneru daje mnogo moći (a znamo da je nasilje zasnovano na kontroli i moći). Jednom, kada je poverenje u sopstvenu percepciju stvarnosti slomljeno, veća je verovatnoća da će žrtva ostati u nasilnoj vezi.

Pročitajte još: "Rugobo, spaliću ti kuću": Svetlana živi u Obrenovcu, ima albinizam i zbog toga svakodnevno trpi buling (FOTO)

Primeri gaslajtinga

– Luda si, to se nikada nije dogodilo.

– Jesi sigurna? Pamćenje ti je sve lošije.

– Sve je to u tvojoj glavi.

Znaci da trpite gaslajting

  • Neprestano se preispitujete.
  • Više puta na dan se pitate: – Jesam li preosetljiva?
  • Često ste zbunjeni, do mere da mislite da ludite.
  • Stalno se izvinjavate partneru.
  • Nije vam jasno zašto, pored toliko dobrih stvari koje imate u životu, niste srećni.
  • Pred prijateljima i porodicom često imate izgovore za partnerovo ponašanje.
  • Uhvatite sebe kako ste suzdržani pred prijateljima, da ne biste morali previše da objašnjavate ili da tražite izgovore.
  • Znate da nešto nije u redu, ali ne možete tačno da objasnite šta (kako drugima, tako ni sebi).
  • Počinjete da lažete, kako biste izbegli spuštanja i zaokret ka realnosti.
  • Teško vam je da donosite jednostavne odluke.

Šta uraditi?

Identifikacija osobe koja "gaslajtira" je prvi korak u vraćanju kontrole u svoje ruke. Znamo, nekad je teško zauzeti se za sebe, ali ako duboko u sebi sumnjate na ovaj problem, onda je vreme da nešto u vezi njega i preduzmete.

Međutim, kada ste identifikovali svog zlostavljača ali i njegov način manipulacije, vreme je za najvažniji korak - ostati u kontaktu sa stvarnošću. Pokušajte da izbacite nasilnika iz svog života i okružite se ljudima koji jačaju vašu vrednost. Uklanjajući ono što vam više ničemu ne služi, stvarate mesta za one ljude koji će vas uvek tretirati upravo onako kako to zapravo zaslužujete.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas