· · Komentari: 0
SAVETI

Namirnice koje su SPAS za žene u MENOPAUZI: Ovu hranu odmah uvrstite u svakodnevnu ishranu jer je bogata omega-3 kiselinama i proteinima!

Pogledajte neke od najboljih i vrlo korisnih antiinflamatornih namirnica koje bi žene koje prolaze kroz menopauzu trebale da jedu.

1614633209_Depositphotos_47684611_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Menopauza se javlja kada žena prestane da dobija menstruaciju. U ovoj fazi periodi obično postaju retki, javljaju se jednom tokom nekoliko meseci ili čak godina, pre nego što potpuno prestanu. Obično se javlja između 45. i 55. godine, ali se može razviti i pre ili posle ove starosne grupe. Simptomi menopauze uključuju noćno znojenje, navale vrućine, lošu koncentraciju, anksioznost, suvoću vagine i promene raspoloženja.

Pročitajte još: Lažirala trudnoću kako bi zadržala dečka, a onda je usledio jedan sasvim neoprezan potez

Održavanje zdrave ishrane i redovno vežbanje ne samo da mogu pomoći ženama da se osećaju bolje, već i dugoročno poboljšati celokupno zdravlje.

Kratkoročni problemi

Izbegavanje začinjene hrane, pušenja, pijenja, visokokalorične hrane i gaziranih pića može pomoći u simptomima menopauze. Konzumacija proizvoda od soje može pomoći simptomima menopauze jer soja sadrži jedinjenje nazvano Isoflavones koje oponaša delovanje estrogena.

Dugoročni problemi

Dugoročno, ponavljajući simptomi menopauze mogu izazvati osteoporozu i kardiovaskularne probleme. Vežbanja poput Kegelovih vežbi jačaju mišiće dna karlice, što pomaže u sprečavanju ili smanjenju urinarne / crevne inkontinencije. Menopauza može dovesti do anksioznosti. Vežbe meditacije i disanja mogu pomoći u opuštanju tela i uma. 

Hrana koju treba uvrstiti u ishranu:

Hrana bogata vlaknima
Kad god je to moguće, odlučite se za hranu bogatu vlaknima i integralne žitarice, poput testenine od integralne pšenice, integralnih žitarica za doručak i mahunarki (npr. Sočivo i pasulj). Odlučite se za voće i povrće jer sadrže puno vlakana.

Bobice: Bobice su prirodne protivupalne snage. Bobice podržavaju zdravlje mozga, smanjuju krvni pritisak i možda su dobre za srce. Uz kardioprotektivne blagodati estrogena izgubljene tokom menopauze, dobrobiti bobica u jačanju zdravlja srca su veoma važne. Bobice su takođe bogate antioksidantima koji pomažu u suočavanju sa stresom, što može pomoći u suzbijanju nesanice, česte bolesti žena u menopauzi.

Odlučite se za ishranu bogatu vlaknima!

Losos: Odličan izvor vitamina D, omega-3 i drugih masnih kiselina, losos pomaže u smanjenju krvnog pritiska i podržava zdravlje srca. Istraživanje je pokazalo blagodati omega-3 masnih kiselina u rešavanju anksioznosti, depresije i potencijalnom pomaganju u poboljšanju mentalnog zdravlja žena srednjeg veka. Vegetarijanke se mogu odlučiti za omega-3 dodatke kao alternativu.

Foto: Pixabay

Pročitajte još: Srpski doktor šokirao izjavom: "Ne možete očekivati princa na belom konju ako ste ludovale do sredine tridesetih"

Mahunarke: Mahunarke poput leblebija, crnog pasulja i pasulja pomažu u smanjenju šećera u krvi i u povećanju osetljivosti na insulin. Pored obezbeđivanja kalcijuma i vitamina D, mahunarke takođe mogu pomoći u smanjenju gubitka gustine kostiju.

Celovite žitarice: Celovite žitarice moraju biti deo zdrave prehrane žena u menopauzi. Cela zrna poput heljde i kvinoje sadrže proteine, vlakna, vitamin B i magnezijum. Ova zrna su takođe bez glutena i imaju veću hranljivu vrednost od većine tradicionalnih žitarica. NJihov sadržaj vlakana i proteina može pomoći faktoru sitosti. Drugim rečima, pomaže čoveku da duže ostane sit.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.