· · Komentari: 0
ZAČEPLJEN NOS

KAKO DA OTPUŠITE NOS? 5 najboljih prirodnih rešenja - sve sastojke imate u kući

Svako ko je ikada imao začepljen nos zna koliko problema ovo stanje može izazvati. Osim što vam nos stalno curi, zapušen nos može biti uzrok glavobolja, a u ozbiljnijim slučajevima izaziva i zapaljenje sinusa.

1642672961_sniff-g636644198_640.jpg
Foto: Piksabej

Da li vas muči zapušen nos? Ako želite da saznate kako otpušiti nos, evo nekoliko saveta i prirodnih rešenja koja vam mogu pomoći.

1. Crni luk kao prirodni lek za zapušen nos

Od davnina, crni luk se smatra jednim od najsnažnijih prirodnih antibiotika. Fenolne komponente imaju jako antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Što su mu miris i aroma jači, bogatiji je antioksidansima, a samim tim i zdraviji.

Pročitajte još: TEŠKO SE RAZBUĐUJETE? 6 praktičnih saveta za ENERGIČNIJE jutro

Najbolje je konzumirati ga sirovog. Lečenje crnim lukom ne oštećuje sluzokožu nosa i ne izaziva zavisnost. Pogodan je i za primenu kod male dece.

Oljuštite jednu glavicu crnog luka i presecite je na pola. Uzmite jednu polovinu i pokušajte da kroz nos udišete njen miris narednih 5 minuta. Ponovite po potrebi.

2. Ulje eukaliptusa kao savršen lek za zapušen nos

Pravi se od svežih listova biljke eukaliptus. Veoma korisno kod poteškoća sa gornjim disajnim putevima kao što su sinusitis i začepljen nos. Savršen je lek za prehladu, grip i infekcije koje se često javljaju zimi.

Umiruje i pomaže kod nesanice, koja se često javlja kod osoba sa blokiranim disajnim putevima.

Foto: Piksabej

Miris je blag i osvežavajuć, pa se može primeniti i kod lečenja male dece.

Sipajte tri kapi ulja eukaliptusa u kadu sa kupkom. Lezite u kadu i boravite u njoj narednih 15 minuta. Ponoviti svaki dan uveče pred spavanje.

3. Jabukovo sirće za čišćenje sluzi

Kada se pravi od čistih, organskih sastojaka, može značajno da ojača vaš imunitet i generalno da poboljša vaše zdravlje. Rastvara sluz koja se nagomilava po telu, pa čak i u nosu.

Rešava problem začepljenih i upaljenih sinusa i ublažava sve simptome koji ga prate.

Inhalacija mirisa bosiljka, ali i konzumacija ove biljke u vidu začina, čaja ili bilo kog drugog oblika, sprečiće taloženje sekreta

Nakon tretmana jabukovim sirćetom, vaši disajni kanali će ponovo normalno funkcionisati.

Pomešajte dve kašičice jabukovog sirćeta sa soljom tople vode. Dodajte kašičicu meda. Piti tri puta dnevno.

4. Limun olakšava izbacivanje sekreta iz nosa

Bogat je antioksidansima i jedan je od najpoznatijih izvora vitamina C. Olakšava izbacivanje sekreta iz nosa. Smanjuje upalu krvnih sudova unutar nosa, zahvaljujući visokoj koncentracije askorbinske kiseline.

Upotreba limuna u ishrani vam garantuje jak imunitet i brz metabolizam, a postoje i naučni dokazi da ovo citrusno voće smanjuje rizik od srčanog udara i pojave kancera.

Foto: Depozit

Dve kašike limunovog soka pomešajte sa pola kašičice crnog mlevenog bibera i vrlo malo soli.

Nanesite smešu unutar nosnih šupljina. Dejstvo ćete osetiti nakon par minuta.

5. Bosiljak kao lek za zapušen nos

Inhalacija mirisa bosiljka, ali i konzumacija ove biljke u vidu začina, čaja ili bilo kog drugog oblika, sprečiće taloženje sekreta i pomoći će vam da izbacite količinu koja je začepila vaš nos.

Ublažićete i glavobolju, nesanicu i mučninu. Bosiljak možete gajiti kod kuće ili u stanu, u saksiji ili u baašti i koristiti ga po potrebi.

Uberite 4-5 svežih listića bosiljka, sažvaćite ih dobro, pa progutajte. Raditi ovo jednom ujutru pre doručka i jednom uveče nakon večere.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.