· · Коментари: 0
САВЕТИ

Процените здравље на основу изгледа језика: Ево које боје су знак за упозорење!

Изглед језика вам може показати да имате проблема са јетром, системом за варење, па чак показује и знакове тровања.

1614605937_Depositphotos_23707525_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Језик нам може дати до знања на који орган свог тела треба да обратимо пажњу. Код здраве особе, језик је бледорозе боје, без наслага, раван и са добро израженим папилама (мала испупчења којима се осећа укус, које имају одређени распоред и различитог су облика, а њихова величина варира у зависности од различитих фактора.)

Прочитајте још: ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Ових пет знакова показују да телу недостаје калијум

Лети, папиле језика поседују црвенкасту нијансу и незнатно су увећане. У јесен и у пролеће оне су светложућкасте боје. На стање језика може утицати и конзумирана храна (боровница, цвекла, претерано врела храна, лекови и конструкција зубних протеза. Имајте ово на уму када процењујете своје здравље по изгледу језика, да не бисте траг од поједене шаргарепе протумачили као озбиљно обољење, пише Успешна жена.

Присуство наслага на језику указује на то да није све у вашем организму у реду:

  • Танке наслаге – знак почетне болести, дебеле наслаге – хроничног обољења. Задебљање наслага говори о прогресији болести, а посветљење и смањивање наслага је охрабрујуће – здравље се поправља.
  • Језик је попримио жуту боју – вероватни су проблеми у раду органа система за варење, болести јетре, хронични холецистит.
  • Беле наслаге на језику – доказ интоксикације(тровања), затвора, присуство у организму гљивичне инфекције (најчешће кандиде)
  • Браон боја – болести плућа и гастроинтестиналног тракта.
  • Тамна боја језика говори о тешким хроничним поремећајима органа за варење, са пратњом дехидрације.
  • Ако сте приметили наслаге на почетку језика (од грла) – постоје могућност неправилног рада црева и бубрега.
  • Црвенило врха језика указује на слабу срчану активност, могућ је почетак коронарне болести.
  • Браон боја на врху језика сигнализира о билатералној (обостраној) упали плућа.

Прочитајте још: Направите сами напитак који чисти плућа: Спас за пушаче!

Боја самог језика – тела, како кажу лекари, није мање информативан:

  • Блед језик – исцрпљеност
  • Језик црвене боје – поремећај у раду срчаног и плућног система, болести крви, инфективне болести.
  • Тамноцрвена боја језика – исте болести као и код црвеног језика, али стање пацијента много је озбиљније.
  • Плави језик – поремећаји кардиоваскуларног система, плућа, проблеми са бубрезима. 

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.