· · Коментара: 0
УКУСНИ ЗАЛОГАЈИ

Примамљиво! ЗЛАТИБОРСКА ПИТА за сва чула ваших укућана за савршену вечеру (РЕЦЕПТ)

Домаћа пита са сиром је увек добар избор.

1633125851_pita.png
Фото: InstagramScreenShot/oljkinakucnaradionica

Тачно је да су питице са сиром, месом, зељем или бројним другим састојцима доступне у свим пекарама, али и већим супермаркетима. Ипак, нема ништа укусније од сочне домаће пите са сиром која ће истопити сва наша чула.

Састојци за питу:

  • 500 грама кора за питу
  • 3 беланцета
  • 1 шоља уља
  • 1 шоља јогурта
  • 1 шоља брашна меког
  • 1/2 кашичице соли
  • 1 кесица прашка за пециво
  • 3 жуманцета
  • 200 грама сира по избору
  • сусам 

Припрема пите са сиром

Умутити беланца у чврст снег. Додати уље и јогурт и измешати ручно. На крају додати со, брашно и прашак за пециво, па још једном полако све измешати, такође ручно. Од ове смесе одвојити 2 кашике са стране, за премазивање пите.

У другој чинији измешати сир и жуманца. Ако сир није слан, посолити мало фил.

Питу слагати на следећи начин: Ставити прву кору, па преко ње одмах и другу. Другу кору премазати смесом од беланаца, преко ставити кору, опет премазати и тако редом. Последње две коре не премазивати овом смесом. На последњу кору ставити сав фил од сира и жуманаца, размазати преко целе површине и увити у ролат. Будите пажљиви приликом увијања ролата, јер су коре прилично натопљене филом и одмекле, тако да прсти лако пропадају кроз коре.

На радну површину ставите папир за печење, па на папиру ређате и филујете коре, тако да, када увијете ролат, пребаците га у плех са све папиром за печење. Коре доста одмекну и натопе се, па може да се деси да вам се ролат распадне у рукама.

Питу премазати са оне две кашике, смесе од баланаца, које сте одвојили на почетку. Поспите преко сусамом и правац рерна.

Питу пећи на 200 степени око 45 минута. Печену питу покрити крпом и оставити десетак минута да одстоји. Сећи на парчад и послужити топлу.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.