Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАЧАМАК ДИЈЕТА: Може вам помоћи у борби против сувишних килограма

Ефикасна дијета без гладовања

1683724076_kacamak.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Палента се обично прави од жутог кукурузног брашна, али нећете погрешити ни ако га замените белим. Осим тога, палента дословно “пуни” црева захваљујући богатом садржају влакана која упијају воду, набубре и стварају дуготрајан осећај ситости.

Сто грама куваног кукурузног брашна садржи само 70 калорија, али ако у паленту не додајете пуномасни сир, кајмак, сланину…

Једна шоља жутог кукурузног брашна садржи око 8,5 г влакана, што је чак 34 одсто од препорученог дневног уноса за жене и 22 одсто за мушкарце.

Познато је да влакна поред многих других здравствених предности, подстичу и здраво мршављење, јер се њиховом конзумацијом регулише пробава, а с обзиром на то да дају дуготрајан осећај ситости спречава се преједање.

За мршављење је оптимално да се дневно унесе око 1.500 калорија па са палента дијетом тај план нећете нарушити.

Качамак дијета по данима

Понедељак

Доручак: 100 гр паленте, шоља нискомасног јогурта и један краставац

Ручак: 100 гр паленте, 50 гр младог сира и један парадајз

Вечера: 100 гр паленте, шоља кефира

Уторак

Доручак: 200 гр паленте, шоља нискомасног јогурта и један краставац

Ручак: 200 гр паленте, 50 гр младог сира и један парадајз

Вечера: 100 гр паленте, шоља кефира

Среда

Доручак: 200 гр паленте, шоља нискомасног јогурта и један краставац

Ручак: 200 гр паленте, 50 гр младог сира и један парадајз

Вечера: 200 гр паленте, шоља кефира

Четвртак

Доручак: 200 гр паленте, шоља нискомасног јогурта и један краставац

Ручак: 300 гр паленте, 50 г младог сира и један парадајз

Вечера: 200 гр паленте, шоља кефира

Палента дијета – рецепт:

Да бисте спремили 100 грама паленте, потребне су вам две шоље воде, со, два јајета и две кашичице сусама.

У посољену воду која је прокључала додајте паленту, брзо мешајте како се не би формирале грудвице, а потом умешајте свеже разбијена јаја.

Када је палента готова, у њу додајте и две кашичице сусама који сте претходно благо препекли у тигању.

Качамак против затвора

Качамак у свом саставу садржи природне масти тј. каритеноиде. Управо ова врста здравих масноћа подстиче боље варање, поспешује рад црева и самим тим служи као одличан избор намирница када је реч о борби против затвора.

Како се спрема палента

Сипајте воду у шерпу уз прстохват соли и оставите да проври. Паленту пажљиво сипајте из амбалаже у танком “млазу” како бисте избегли формирање грудвица. Константно мешајте дрвеном варјачом док се смеса довољно не стегне, а потом оставите да се прохлади.

Ако волите кремастију текстуру, однос течности и паленте би требало да буде 5:1 а за чврсту текстуру 3:1.

Уколико нисте на дијети, паленту можете обогатити пропрженом сланином, машћу, пуномасним сиром, кајмаком или пропрженим поврћем.

Дијета са палентом и јогуртом

Јогурт се често користи у различитим режимима исхране, нарочито они који садрже мањи проценат млечних масти. Уколико желите да смршате, јогурт можете комбиновати са палентом и овакав вид оброка конзумирати два пута дневно, по могућству ујутро и увече (минимум два до три сата пре спавања).

Брза дијета са кукурузом

У борби против вишка килограма кукуруз вам може бити одличан савезник, јер је пун влакана и самим тим одличан за пробаву. Он такође спречава појаву “затвора”, али и хемороида. Истраживања су показала да кукуруз помаже развој добрих бактерија у дебелом цреву, ублажава симптоме гастритиса и чира на желуцу.

Палента уместо хлеба

Знајте да палента може бити изузетно здрава замена за хлеб, нарочито онај обични, бели. Зато, када год сте у прилици, спремите обичан качамак или паленту на води и послужите је као прилог.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas