Oglas
· · Komentari: 0

KAČAMAK DIJETA: Može vam pomoći u borbi protiv suvišnih kilograma

Efikasna dijeta bez gladovanja

1683724076_kacamak.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Palenta se obično pravi od žutog kukuruznog brašna, ali nećete pogrešiti ni ako ga zamenite belim. Osim toga, palenta doslovno “puni” creva zahvaljujući bogatom sadržaju vlakana koja upijaju vodu, nabubre i stvaraju dugotrajan osećaj sitosti.

Sto grama kuvanog kukuruznog brašna sadrži samo 70 kalorija, ali ako u palentu ne dodajete punomasni sir, kajmak, slaninu…

Jedna šolja žutog kukuruznog brašna sadrži oko 8,5 g vlakana, što je čak 34 odsto od preporučenog dnevnog unosa za žene i 22 odsto za muškarce.

Poznato je da vlakna pored mnogih drugih zdravstvenih prednosti, podstiču i zdravo mršavljenje, jer se njihovom konzumacijom reguliše probava, a s obzirom na to da daju dugotrajan osećaj sitosti sprečava se prejedanje.

Za mršavljenje je optimalno da se dnevno unese oko 1.500 kalorija pa sa palenta dijetom taj plan nećete narušiti.

Kačamak dijeta po danima

Ponedeljak

Doručak: 100 gr palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac

Ručak: 100 gr palente, 50 gr mladog sira i jedan paradajz

Večera: 100 gr palente, šolja kefira

Utorak

Doručak: 200 gr palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac

Ručak: 200 gr palente, 50 gr mladog sira i jedan paradajz

Večera: 100 gr palente, šolja kefira

Sreda

Doručak: 200 gr palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac

Ručak: 200 gr palente, 50 gr mladog sira i jedan paradajz

Večera: 200 gr palente, šolja kefira

Četvrtak

Doručak: 200 gr palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac

Ručak: 300 gr palente, 50 g mladog sira i jedan paradajz

Večera: 200 gr palente, šolja kefira

Palenta dijeta – recept:

Da biste spremili 100 grama palente, potrebne su vam dve šolje vode, so, dva jajeta i dve kašičice susama.

U posoljenu vodu koja je proključala dodajte palentu, brzo mešajte kako se ne bi formirale grudvice, a potom umešajte sveže razbijena jaja.

Kada je palenta gotova, u nju dodajte i dve kašičice susama koji ste prethodno blago prepekli u tiganju.

Kačamak protiv zatvora

Kačamak u svom sastavu sadrži prirodne masti tj. karitenoide. Upravo ova vrsta zdravih masnoća podstiče bolje varanje, pospešuje rad creva i samim tim služi kao odličan izbor namirnica kada je reč o borbi protiv zatvora.

Kako se sprema palenta

Sipajte vodu u šerpu uz prstohvat soli i ostavite da provri. Palentu pažljivo sipajte iz ambalaže u tankom “mlazu” kako biste izbegli formiranje grudvica. Konstantno mešajte drvenom varjačom dok se smesa dovoljno ne stegne, a potom ostavite da se prohladi.

Ako volite kremastiju teksturu, odnos tečnosti i palente bi trebalo da bude 5:1 a za čvrstu teksturu 3:1.

Ukoliko niste na dijeti, palentu možete obogatiti proprženom slaninom, mašću, punomasnim sirom, kajmakom ili proprženim povrćem.

Dijeta sa palentom i jogurtom

Jogurt se često koristi u različitim režimima ishrane, naročito oni koji sadrže manji procenat mlečnih masti. Ukoliko želite da smršate, jogurt možete kombinovati sa palentom i ovakav vid obroka konzumirati dva puta dnevno, po mogućstvu ujutro i uveče (minimum dva do tri sata pre spavanja).

Brza dijeta sa kukuruzom

U borbi protiv viška kilograma kukuruz vam može biti odličan saveznik, jer je pun vlakana i samim tim odličan za probavu. On takođe sprečava pojavu “zatvora”, ali i hemoroida. Istraživanja su pokazala da kukuruz pomaže razvoj dobrih bakterija u debelom crevu, ublažava simptome gastritisa i čira na želucu.

Palenta umesto hleba

Znajte da palenta može biti izuzetno zdrava zamena za hleb, naročito onaj obični, beli. Zato, kada god ste u prilici, spremite običan kačamak ili palentu na vodi i poslužite je kao prilog.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas