Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шест савета који вам могу помоћи да смањите масти око стомака: На поједине ствари морате обратити пажњу

Да бисте имали струк о ком сте маштали, придржавајте се следећих ствари

1686753451_shutterstock_1187039800.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Масно ткиво на стомаку није само естетски проблем, оно је значајан фактор ризика за развој низа болести, посебно кардиоваскуларних, као и дијабетеса типа 2. Управо због тога, топљење масног ткива с треба да буде циљ првенствено због здравља, а тек потом због изгледа.

Уколико нисте сигурни да ли имате превише сала око стомака једноставно измерите обим: ако сте мушкарац и обим прелази 102 цм, или жена с преко 88 цм, значи да имате проблем са вишком нагомиланих масноћа у том подручју.

У наставку чланка доносимо вам 6 једноставних и научно доказаних учинковитих начина како да се решити вишка масног ткива око стомака:

1. Из исхране избаците шећере и слатке напитке

За шећере сви знамо да су нездрави. Студије потврђују да они имају низ негативних учинака на људско здравље. Сав вишак шећера (које тело не потроши за производњу енергије) у јетри се претварају у масно ткиво, а студије потврђују да се ова маст таложи примарно око стомака и јетре. Ово доводи до инсулинске резистенције и низа метаболичких проблема.

Шећери у напитцима још су гори – мозак их не региструје једнако као чврсте шећере, већ кад почнете да пијете слатке напитке само желите више и више.

Стога, максимално смањите или потпуно избаците слатке напитке из исхране, као и намирнице које имају додате шећере.

2. Повећан унос протеина дугорочно доприноси смањењу масног ткива

Када говоримо о губљењу вишка килограма, протеини имају јако велику важност. Студије показују да протеини смањују осећај глади за 60%, убрзавају метаболизам за 80-100 калорија на дан и помажу у смањењу уноса просечно 441 калорије на дан. Стога, свима којима је циљ губљење вишка килограма, саветује се појачани унос протеина.

Дакле, ако једете више и квалитетније протеине, имаћете мањи ризик од накупљања масти у подручју стомака.

Потрудите се да повећате унос протеина у исхрани: јаја, риба, месо, млечни производи, махунарке и орашасти плодови требају бити обавезно на вашем тањиру. Такође, ако вам је тешко да исхраном унесете довољно протеина, протеински додаци су сјајно решење за додатни унос протеина.

3. Смањите унос угљених хидрата

Смањење уноса угљених хидрата један је од најпоузданијих начина за губљење вишка килограма. .

Избегавање рафинисаних угљених хидрата (шећери, слаткиши, хлеб и пекарски производи) донеће позитивне резултате, а ако се уз то појача унос протеина, резултати ће бити врло брзо уочљиви.

4. Једите намирнице богате влакнима

Прехрамбена влакна су најчешће несварљива, а њихова конзумација је повезана с добром пробавом и губљењем вишка килограма.

Наиме, влакна "привлаче воду" и формирају одређену врсту гела који „седа“ у црева. Овај гел успорава пролазак хране кроз пробавни тракт те апсорпцију нутријената. Резултат је дужи осећај ситости и мањак апетита што доводи до укупног смањеног калоријског уноса, једног од главних фактора за мршављење.

Најбољи начин повећања уноса влакана храном јесте појачан унос воћа и поврћа. Такође, добар извор влакана су и махунарке као и неке житарице, посебно зобене.

5. Вежбање је посебно учинковито у скидању сала с стомака

Редовна физичка активност је важна из више разлога, а међу њима су боље здравље, мањи ризик од болести, здрава телесна тежина и бољи изглед. Будући да не постоји тренинг, активност или вежба која може да скине масно ткиво само с стомака или неке друге критичне тачке, вежбање је учинковито у укупном процесу мршављења и смањења удела масног ткива.

Без обзира којом се физичком активношћу бавили, од ходања, трчања, вожње бицикла, или неке друге спортске активности, повећаћете калоријску потрошњу и тако олакшати мршављење.

6. Водите дневник исхране да добијете увид шта и колико поједете у дану

Свима нам је јасно колико је важно што једемо и пијемо током дана. Ипак, многи на крају дана немају појма колико су хране унели, да ли је то превише или премало и колико исхраном утичу на своје здравствено стање и изглед.

Да бисте стекли утисак каква је заправо ваша исхрана и да ли уносите нечега премало или превише, саветујемо да водите дневник исхране. Већ након само 7 дана вођења дневника моћи ћете да стекнете увид у своју исхрану и уколико има потребе да унесете корекцију.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas