На ТикТоку је ових дана вирална нова дијета – под називом „Сардине Гирл Суммер“
Иза симпатичног имена крије се озбиљан прехрамбени покрет који промовише здраву исхрану кроз један једноставан, али нутритивно моћан састојак – сардине.
Зашто сардине?
Сардине су богат извор омега-3 масних киселина (ЕПА и ДХА), које доказано смањују упалне процесе, чувају здравље срца и подржавају функције мозга. Уз то, садрже и значајне количине витамина Д и Б12 – есенцијалних нутријената за јак имунитет, добро расположење и стабилну енергију.
Калцијум и фосфор из сардина додатно доприносе очувању здравља костију, док присуство природног морског колагена и коензима Q10 користи кожи, зглобовима и ћелијској регенерацији.
Тренд са друштвених мрежа који има и здравствено утемељење
Тренд је започео када су инфлуенсерке, нарочито из САД, Велике Британије и Аустралије, почеле да деле своје "сардинске оброке". Конзервиране сардине комбиновале су са кексима, маслацем, маслиновим уљем, киселим краставцима, јајима и другим додацима – све пажљиво сервирано у гурманском стилу на даскама или тањирима.
Брзо су се појавили милиони прегледа и коментара, а нутриционисти су се сложили – овај тренд је и више него оправдан.
Здрав и практичан оброк без кувања
Сардине су приступачне, доступне у свим продавницама, имају дуг рок трајања и – за разлику од већине морских риба – еколошки су одрживије. Савршен су избор за људе који желе брз, укусан и здрав оброк, без компликованог кувања.
Ова врста исхране погодна је за жене и мушкарце, а посебно је корисна за:
- очување можданих функција (захваљујући ДХА и Б12),
- здравље срца (омега-3),
- добру кожу, косу и нокте (колаген и протеини),
- осећај ситости и одржавање телесне тежине (због високог удела здравих масти и протеина).
Како их јести? Инспирације за сервирање
Нема правила – сардине можете јести како год вам одговара. Неке идеје укључују:
- на препеченом хлебу с лимуном и першуном,
- уз тестенину с белим луком и парадајз-сосом,
- с крекерима и сенфом,
- у сендвичу с авокадом,
- или уз пиринач, капаре и тврдо кувано јаје.
Не морате их јести свакодневно – довољно је да у исхрану уведете 2–3 оброка са сардином недељно како бисте осетили здравствене бенефите.
Пример сардинског оброка за врућ дан:
- 1 конзерва сардина (у маслиновом уљу, води или соку лимуна)
- неколико интегралних крекера или тостираног хлеба
- маслац, хумус или авокадо
- маслине, капаре, краставчићи, чери парадајз
- тврдо кувано јаје или комадићи фета сира
- свежи лимун, першун, маслиново уље и зачини по укусу
Све се сервира хладно – савршено за лето, пикник, посао или брзи ручак код куће.
(Стил)