· · Коментари: 0

Да ли сте пробали ГОЗЛЕМЕ? Ово је други назив за преукусне ТУРСКЕ ПАЛАЧИНКЕ! (РЕЦЕПТ)

Свако ко је био у Турској сигурно је пробао овај специјалитет који се може видети на сваком кораку. То је нешто између палачинке и пице.

1649436585_gozleme.jpg
Фото: Јутјуб Принтскрин/Фоод Фусион

Могу се филовати спанаћем и сиром. Ово је прилагођен рецепт кућној варијанти, али нимало укусом не заостаје за оригиналом.

Прочитајте још: Посна и укусна грицкалица: Ребарца од КУКУРУЗА (ВИДЕО/РЕЦЕПТ)

Састојци

  • 500 г меког брашна
  • 10 г свежег квасца
  • мало соли
  • 2 кашике маслиновог уља
  • 250-300 мл млаке воде
  • Надев :
  • 300 г свежег спанаћа
  • 2 главице младог црног лука
  • 1 кашика маслиновог уља
  • 200 г сира
  • по укусу соли и бибера

Припрема

Припремите надев од спанаћа. Опрати спанаћ и бланширати га у сланој води, оцедити и насецкати. У дубљој посуди помешати спанаћ са сиром и осталим састојцима док се не добије компактна смеса.

Помешати брашно, со и квасац. Додати маслиново уље и 250 мл воде. Све добро промешати док се сви састојци не сједине. Ставити тесто на побрашњену површину и месити 5- 10 минута рукама уз додавање воде по потреби. Поделити тесто на 4-6 дела, у зависности од величине тигања.

Ставити их на плех, покрити влажном крпом и оставити на топлом месту 30 минута да тесто нарасте.
На побрашњеној подлози сваки део оклагијом развити у круг да тесто буде танко али и да се не провиди.
На једну страну развијеног теста ставити надев од спанаћа,пребацити супротну страну теста и нежно прстима по ивици утапкати да не би исцурео надев.
Премазати једну страну гозлеме уљем и пећи у тигању на умереној температури док не добије златно-жуту боју.
Окренути гозлему, премазати је уљем и пећи другу страну док не порумени и постане хрскава.
Печене гозлеме исећи на четвртине и сервирати их топле са кришкама лимуна.
Овде можете видети како то раде у Турској.
Тесто можете направити и без квасца. али ми волимо да се мало осећа дебљина теста а и лакше је за развлачење јуфке.Ко има пица пекач, може гозлеме пећи у њему.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.