Oglas
· · Komentari: 0

Da li ste probali GOZLEME? Ovo je drugi naziv za preukusne TURSKE PALAČINKE! (RECEPT)

Svako ko je bio u Turskoj sigurno je probao ovaj specijalitet koji se može videti na svakom koraku. To je nešto izmedju palačinke i pice.

1649436585_gozleme.jpg
Foto: Jutjub Printskrin/Food Fusion
Oglas

Mogu se filovati spanaćem i sirom. Ovo je prilagodjen recept kućnoj varijanti, ali nimalo ukusom ne zaostaje za originalom.

Pročitajte još: Posna i ukusna grickalica: Rebarca od KUKURUZA (VIDEO/RECEPT)

Sastojci

  • 500 g mekog brašna
  • 10 g svežeg kvasca
  • malo soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 250-300 ml mlake vode
  • Nadev :
  • 300 g svežeg spanaća
  • 2 glavice mladog crnog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 200 g sira
  • po ukusu soli i bibera

Priprema

Pripremite nadev od spanaća. Oprati spanać i blanširati ga u slanoj vodi, ocediti i naseckati. U dubljoj posudi pomešati spanać sa sirom i ostalim sastojcima dok se ne dobije kompaktna smesa.

Pomešati brašno, so i kvasac. Dodati maslinovo ulje i 250 ml vode. Sve dobro promešati dok se svi sastojci ne sjedine. Staviti testo na pobrašnjenu površinu i mesiti 5- 10 minuta rukama uz dodavanje vode po potrebi. Podeliti testo na 4-6 dela, u zavisnosti od veličine tiganja.

Staviti ih na pleh, pokriti vlažnom krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da testo naraste.
Na pobrašnjenoj podlozi svaki deo oklagijom razviti u krug da testo bude tanko ali i da se ne providi.
Na jednu stranu razvijenog testa staviti nadev od spanaća,prebaciti suprotnu stranu testa i nežno prstima po ivici utapkati da ne bi iscureo nadev.
Premazati jednu stranu gozleme uljem i peći u tiganju na umerenoj temperaturi dok ne dobije zlatno-žutu boju.
Okrenuti gozlemu, premazati je uljem i peći drugu stranu dok ne porumeni i postane hrskava.
Pečene gozleme iseći na četvrtine i servirati ih tople sa kriškama limuna.
Ovde možete videti kako to rade u Turskoj.
Testo možete napraviti i bez kvasca. ali mi volimo da se malo oseća debljina testa a i lakše je za razvlačenje jufke.Ko ima pica pekač, može gozleme peći u njemu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas