· · Коментари: 0
сос

Домаћи ПЕСТО ОД БЕЛОГ ЛУКА: Укусан додатак јелима (РЕЦЕПТ)

Песто је сос пореклом из Ђенове, а данас правимо домаћи песто према угледу на традиционални италијански.

1624275863_pesto-2152234_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Процес прављења није компликован, а са овим пестом можете да украсите печења и разне облике меса.

Састојци за песто сос:

  • 1 шоља свежих листова босиљка
  • 1 бели лук, цео
  • ¼ шоље пињола (или бадема или бундевиних семенки)
  • 1 лимун (исцеђен сок)
  • ¼ шоље екстрадевичанског маслиновог уља
  • ¼ кашичице соли
  • Мало бибера

Прочитајте још: Домаћа ЛАЗАЊА по једноставном рецепту: Укус који се не заборавља! (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

Загрејте рерну на 190-200Ц. Ољуштите љуску са белог лука, али не раздвајајте ченове. Одрежите врх тако да су врхови свих ченова одрезани. Умотајте у алуминијумску фолију са изрезаном страном окренутом према горе. Ставите у мафин калуп, па пеците 30 до 45 минута.

Извадите из рерне и оставите да се охладе. Пињоле попржите кратко у тави на средњој температури. Мешајте их стално и склоните са шпорета чим мало порумене.

Прочитајте још: Колач са преливом од КОКОСА и ПОМОРАНЏЕ: Спој традиционалног и егзотичног! (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

У сецкалицу за храну убаците босиљак, лимунов сок, део маслиновог уља и пињоле. Бели лук стављате у смесу тако што га руком притиснете и ченови ће “искочити”. Све добро измешајте, па онда додајте со, бибер и преостало маслиново уље. Миксајте док не добијете глатку смесу и ваш песто је готов. Пакујте га у теглице и чувајте у фрижидеру.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.