Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО ДА КРОФНЕ НАРАСТУ И БУДУ ШУПЉЕ, СА ШИРОКИМ БЕЛИМ ВЕНЦЕМ: Ови ТРИКОВИ НАШИХ БАКА увек успевају

Свака домаћица има свој рецепт за припрему ове посластице од киселог теста, али не полази свакој за руком да крофне не личе на уштипке.

1700306491_shutterstock_2064021467.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Праве домаће крофне требало би да буду хрскаве споља, шупље изнутра, са широким белим венцем по средини и не превише масне. У супротном, више личе на уштипке него на ваздушасто слатко тесто, карактеристично за крофне.

Овакве крофне најчешће се служе посуте кристал-шећером или шећером у праху, али су прикладне и за пуњење кремом или џемом.

Да бисте направили шупље крофне, требало би да поштујете неколико правила којих су се придржавале наше баке.

 

1. Одабир брашна

За мешење крофни увек бирајте брашно тип 400. Ово је меко брашно, без љуспица жита, за разлику од брашна тип 500 које у себи садржи малу количину љуспица жита, па тесто е буде довољно глатко.

Брашно тип 500 можете да користите за мешење домаћег хлеба, али не и за прављење колача и производа од теста.

 

2. Квасац

Најбоље крофне праве се од свежег пекарског квасца. Не покушавајте са заменама попут сувог квасца из кесице или прашка за пециво. Истина је да ће тесто нарасти и ако ставите суви квасац или прашак за пециво, али неће бити шупљикаво, што је код крофни неопростиво.

 

3. Мешење теста

Кад умесите тесто, обавезно га држите на топлом месту и прекријте памучном крпом. Тек када се количина теста удвостручи, то је знак да је оно спремно за даљу обраду, односно за вађење крофни помоћу модле и ново чекање од барем пола сата да тесто додатно нарасте.

 

4. Лимунова корица

За лаган укус и специфичан мирис крофни у тесто обавезно нарибајте мало корице лимуна. Пре него што почнете да месите тесто спустите један лимун у посуду са мало хладне воде и кашичицом соде бикарбоне.

Праве домаће крофне требало би да буду хрскаве споља, шупље изнутра, са широким белим венцем по средини и не превише масне. У супротном, више личе на уштипке него на ваздушасто слатко тесто, карактеристично за крофне.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas