Oglas
· · Komentari: 0

KAKO DA KROFNE NARASTU I BUDU ŠUPLJE, SA ŠIROKIM BELIM VENCEM: Ovi TRIKOVI NAŠIH BAKA uvek uspevaju

Svaka domaćica ima svoj recept za pripremu ove poslastice od kiselog testa, ali ne polazi svakoj za rukom da krofne ne liče na uštipke.

1700306491_shutterstock_2064021467.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Prave domaće krofne trebalo bi da budu hrskave spolja, šuplje iznutra, sa širokim belim vencem po sredini i ne previše masne. U suprotnom, više liče na uštipke nego na vazdušasto slatko testo, karakteristično za krofne.

Ovakve krofne najčešće se služe posute kristal-šećerom ili šećerom u prahu, ali su prikladne i za punjenje kremom ili džemom.

Da biste napravili šuplje krofne, trebalo bi da poštujete nekoliko pravila kojih su se pridržavale naše bake.

 

1. Odabir brašna

Za mešenje krofni uvek birajte brašno tip 400. Ovo je meko brašno, bez ljuspica žita, za razliku od brašna tip 500 koje u sebi sadrži malu količinu ljuspica žita, pa testo e bude dovoljno glatko.

Brašno tip 500 možete da koristite za mešenje domaćeg hleba, ali ne i za pravljenje kolača i proizvoda od testa.

 

2. Kvasac

Najbolje krofne prave se od svežeg pekarskog kvasca. Ne pokušavajte sa zamenama poput suvog kvasca iz kesice ili praška za pecivo. Istina je da će testo narasti i ako stavite suvi kvasac ili prašak za pecivo, ali neće biti šupljikavo, što je kod krofni neoprostivo.

 

3. Mešenje testa

Kad umesite testo, obavezno ga držite na toplom mestu i prekrijte pamučnom krpom. Tek kada se količina testa udvostruči, to je znak da je ono spremno za dalju obradu, odnosno za vađenje krofni pomoću modle i novo čekanje od barem pola sata da testo dodatno naraste.

 

4. Limunova korica

Za lagan ukus i specifičan miris krofni u testo obavezno naribajte malo korice limuna. Pre nego što počnete da mesite testo spustite jedan limun u posudu sa malo hladne vode i kašičicom sode bikarbone.

Prave domaće krofne trebalo bi da budu hrskave spolja, šuplje iznutra, sa širokim belim vencem po sredini i ne previše masne. U suprotnom, više liče na uštipke nego na vazdušasto slatko testo, karakteristično za krofne.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas