Павлова торта – хрскава, а мекана торта са кремом и свежим воћем – сматра се једном од најпопуларнијих посластица широм света.
Феномен ове торте лежи у њеном контрасту – споља хрскава и деликатна, изнутра пуфнаста и пуна, са кремом која даје нежност и свежину воћа. Оно што Павлову чини омиљеном на нашим столовима је њена свестраност: идеална је за све прилике – од рођендана, слава и окупљања уз шољу кафе до лаганих летњих вечера на тераси. Јагоде, рибизле, боровнице, брескве или цитрусни преливи – сваки одабир воћа доноси нову димензију укуса, а богата крема балансира целу причу. Тренд у припреми слатких посластица данас наглашава благу декаденцију, али без претеривања – и Павлова је управо у том духу: луксузна, али никако софистирана, раскошна али једноставна. А ево и како да је направите.
Рецепт за Павлову торту
Ако волите кулинарске ритуале који вас враћају у једноставније време, а опет задржавају шарм модерног стила, Павлова торта је за вас савршен избор. Захтева само неколико пажљивих корака – и онда, кад се беланце испече, крема умути, а воће прелије преко свега, настаје онај чаробни тренутак кад је зарежете ножем: након хрскавог звука наилазимо на мекану крему која је спремна да се растопи у првом залогају.
Састојци:
За кору од беланаца:
- 4 беланца (на собној температури)
- 200 г шећера у праху
- 1 кашика кукурузног скроба
- 1 кашика лимуновог сока
- Свеже воће по укусу (малине, вишње, јагоде, рибизле, боровнице, или пак микс бобичастог воћа)
За фил:
- 200 мл слатке павлаке (33 %)
- 250 г крем сира
- 3 кашике шећера у праху
Припрема:
Беланца на собној температури пажљиво умутите у прву пену. Додајте шећер у праху постепено, наставите да мутите 10 минута – маса треба да буде густа, сјајна и стабилна. Пажљиво варјачом умешајте кукурузни скроб и лимунов сок. Мутите још 3 минута док смеса не постане хомогена. На папиру за печење нацртајте круг жељене величине. Кашиком слажите пену од беланаца у средину, обликујући ивице тако да личи на мали кратер.
Пеците у претходно загрејаној рерни на 110 °Ц један сат. Не отварајте врата рерне током печења. Након тога искључите рерну и оставите кору унутра да се хлади још 30 минута. Извадите охлађену кору и оставите је да се потпуно охлади на собној температури. За то време, умутите слатку павлаку, додајте шећер у праху и крем сир, па нежно сједините смесу у глатки крем.
На добро охлађену кору од беланаца пажљиво распоредите крем и послажите воће по жељи. Препустите се овом рецепту, уживајући у сваком кораку – и видите како једноставан спој пенасте коре, богате креме и свежег воћа може постати ваш омиљени летњи ритуал.
Пријатно!
(Лепота и здравље)