· · Коментара: 0
РУЧАК

Невероване идеје за седам дана у недељи: Нови јеловник који ће ваши укућани обожавати (РЕЦЕПТИ / СПИСАК)

Шта ћу данас за ручак? Колико пута сте само помислиле или изговориле ову реченицу?

1651831698_platter-2009590_1280.jpg
Пхото:Пиxабаy

Уколико је понављате готово сваког дана ово је одличан прелог за вас.

Понедељак: Вегетеријанска мусака од тиквица

Потребно је:

  • 1 кг младих тиквица
  • 3 - 4 струка младог лука
  • 1 шаргарепа
  • 150 г куваног интегралног пиринча
  • 2 јајета 
  • 200 мл павлаке
  • 2 - 3 кашике першуна
  • 2 чена белог лука
  • 100 г ренданог сира

Потребно време за припрему јела: 45 мин

Пхото:Пиxабаy

Тиквице опрати, ољуштити и насећи на колутове или листове, посолити их и оставити да одстоје и пусте воду, опрати их под млазом хладне воде. Пиринач скувати и оцедити од воде. Ватросталну посуду подмазати са врло мало уља, ставити ред тиквица, преко тиквица пола поврћа, преко поврћа насецкан першун и нарендани сир, опет тиквице па остатак поврћа, першуна и наренданог сира. На крају завршити са тиквицама. Пећи у рерни око 20 минута на 180 степени. Умутити јаја, додати павлаку и мало першуна и тиме прелити мусаку, ставити мало вегете одозго и вратити у рерну још 5 минута да се запече.

Уторак: Ћуфте у сосу од мирођије

Потребно је:

  • 400 г млевеног меса
  • једна главица лука 
  • једно јаје
  • шоља пиринча зачини

Сос:

  • једна везица мирођије 
  • 6 дцл млека
  • 1 дцл павлаке
  • 0,5 дл уља
  • 3 кашике брашна

Потребно време за припрему јела: 45 – 60мин

Пхото:Пиxабаy

Замесити ћуфте и мале куглице скувати у сланој води – око 30 минута. За то време скувати и припремити пире кромпир који може да се служи као прилог.

Сос од мирођије: На уљу кратко попржити мирођију уз додатак мало першуна. Додати брашно и попржити уз стално мешање и додавање млека и на крају соли. Кад је сос готов додати павлаку и добро промешати – сос треба бити ређи него иначе јер у њега треба ставити ћуфтице.

Среда: Запечене палачинке пуњене спанаћем

Потребно је:

За палачинке:

  • 250 г брашна
  • 3 жуманца
  • 2 - 3 дцл млека и воде

бешамел сос 

  • 1 л млека
  • 80 г брашна
  • 80 г маслаца
  • мало нарибаног орашчића 
  • мало соли,
  • бибера шака
  • свеже нарибаног пармезана

Смеса за пуњење палачинки:

  • 500 г спанаћа
  • 200 – 300 г крављег сира
  • шака пармезана
  • једно јаје
  • мало орашчића
  • соли
  • бибера 
  • 30 г маслаца

Потребно време за припрему јела: 60 – 75мин

Пхото: Унспласх

Најпре умесити палачинке од жуманаца, брашна, млека и воде, посолити те их испећи као обично. Идеално је да посуда није превелика, али у сваком случају касније их треба исећи на комаде дугачке 8 – 10 цм.

Бешамел: Растопити маслац, додати брашно и мешати док не почне пенити. Тада полако додавати хладно млеко и кувати десетак минута. Пред крај додати соли, папра и свеже млевеног орашчића. Ставити са стране и кад се прохлади додати шаку свеже нарибаног пармезана.

Смеса за пуњење: Очистити, опрати шпинат и грубо га насећи. У мало дубљој посуду ставити маслац и спанаћ, посолити и пустити да се на јачој ватри скува. Ако је потребно ставите поклопац у почетку, али га скините када спанаћ пусти воду јер она мора потпуно искувати. Када се смеса мало охладила, умешајте сир, јаје, шаку свеже нарибаног пармезана, орашчић и све добро измешајте. Пробајте да ли треба додати соли. Припремите ватросталну посуду или пекач у који ћете слагати замотане палачинке. Намазати пекач маслацом и на дно ставити слој бешамела.

Палачинке издашно намазати смесом од спанаћа и сира, затим додати кашику бешамела и премазати смесом за пуњење. Заролати и ако је потребно изрезати заролану палачинку на комаде од 8 – 10 цм. Слагати палачинке једну поред друге. Остатак бешамела богато намазати на палачинке и пазити да уђе између сваке од њих. Посути пармезаном и ставити још понегде комадиће маслаца. Ставити у загрејану рерну на 200 степени и пећи петнаестак минута док се не ухвати фина корица.

Четвртак: Крем супа од кромпира са крутонима

Потребно је:

  • 6 – 7 већих кромпира 
  • 1, 5 дцл павлаке за кување
  • сол и бибер по жељи 
  • стари хлеб 
  • маслиново уље
  • зачини по жељи

Потребно време за припрему јела: 35 – 45мин

Крутони: Хлеб насећи на фине, прилично једнаке коцкице од 1 цм. У посуду сипати маслиново уље и зачине према жељи. Додати коцкице хлеба и лагано промешати. Све истрести равномерно у плех на који сте претходно ставили папир за печење и ставити у рерну угрејану на 250 степени. Пећи око 8 минута или онолико колико је потребно вашем шпорету да буду фино просушени, не изгорели.

Варијације на тему са зачинима су скоро па бесконачне.

Пхото: Унспласх

Супа: Неколико већих кромпира ољуштите, нарежите на коцкице и ставите у лонац да се кува.

Кувајте 20 – 25 мин. Након што се кромпир скувао узмите штапни миксер те измиксајте кромпир у лонцу са водом са којом се кувао. Након што сте измиксали проверите густоћу, ако вам се чини прегусто, долијте мало кипуће воде. У смјесу додајте врхње за кување и промијешајте. Посолите и попаприте по жељи. Након додавања састојака по жељи прокувајте супу још 3 – 4 минуте.

Петак: Пилећи филе у сенфу и сусаму са интегралним пиринчем

Потребно је:

  • 4 филеа
  • 1 равна кашичица вегете или по укусу 
  • 1 равна кашичица морске соли или по укусу
  • 1 кашика сенфа 
  • 3 кашике сусама
  • 3 кашике уља

Потребно време за припрему јела: 30мин

Пхото: Унспласх

Филе посолити, попрашити вегетом и бибером, по потреби. Премазати сенфом са обе стране те уваљати у сусам. Кратко пропржити на угрејаном уљу па смањити температуру. Скувати интегрални пиринач и послужити.

Субота: Кромпир чорба са пилетином

Потребно је:

  • 500 г пилећих прса 
  • једна главица лука
  • 2 - 3 чена белог лука
  • 2 шаргарепе
  • кромпир
  • зачини
  • брашно

Потребно време за припрему јела: 40 – 50мин

Пхото: Унспласх

На мало уља пропржите лук и бели лук. Кад постане стакласт, додајте пилећа прса изрезана на коцкице, и шаргарепу. Пропржите све заједно, додајте повртну коцку, чашу воде и кувајте. Кад је месо омекшало, додајте поврће по жељи и кромпир изрезан на коцкице. Долијте још воде и кувајте 25 мин, односно док се кромпир не скува. Посолите по потреби. Кад је чорба скоро готова, припремите запршку. На мало уља пропржите зачинску паприку, додајте брашно и брзо мешајте да се не згрудва. Долијте воде из чорбе и мешајте док не прокључа. Затим запршку прелијте у чорбу, промешајте и наставите кувати још десетак минута. Чорбу пред крај зачините бибером, першуном и чиллијем.

Недеља: Гурманска пилећа салата

Потребно је:

  • пилећа прса мања
  • зелена салата
  • парадајз, 
  • краставац,
  • паприка,
  • млади лук 
  • мало панчете
  • 2 кувана јаја

Прелив:

  • 2 кашике павлаке
  • 1 кашика сенфа
  • кечап и мајонеза
  • 1 кашика балзамика 
  • 1 кашика маслиновог уља
  • 1 чен белог лука

Потребно време за припрему јела: 25 – 35мин

Пхото: Унспласх

Пилећа прса изрежите на мале коцкице и пропржите. Пред крај убаците у посуду и танке, мале комадиће панчете да се заједно пропржи. Поврће очистите и насецкајте. Тврдо скувајте јаја и нарежите их на осмине. За прелив измешајте све састојке.

Није проблем скувати, проблем је пронаћи свакодневно инспирацију, а да се јеловник не сведе на 4 састојка. Сваки дан исто, само са другим зачинима

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

 
Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.