Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ови рецепти се спремају на ВИДОВДАН, а преносе се са колена на колено: Најлепша КОСОВСКА ЈЕЛА (РЕЦЕПТИ)

Јела која су се увек правила на Косову за Видовдан су толико неодољива

1687944218_profimedia-0319068244-naslovna-kosovska-jela.jpg
Фото: профимедиа
Oglas

Многи рецепти за традиционална јела преносили су се с колена на колено, па се начини припреме разликују од краја до краја.

Иако домаћице своје рецепте чувају као највећу тајну, нама су неке откриле приликом посете српских енклава општина Косовска Митровица, Звечан, Велика Хоча, Призрен, Ораховац и Ново Брдо.

Ово су најлепша српска јела са традицијом, зато пробајте неки од супер рецепата и осетите чар традиционалне домаће кухиње.

Призренски ћебап

Потребно:

Телећи котлети – 1 кг
црни лук – 500 гр
паприка – 500 гр
парадајз – 2 кг
пиринач – пола шољице
бамија – 15 ком
со, бибер
уље

Припрема:

Прави се од телећег котлета (најбоље), јагњетине, а може и овчетине. Ако има телетине, треба месо скинути с кости (од њих се прави изванредна супа за наливање), па је исећи на комаде кол’ко за залогај, и оставити на страну. Ако, пак, у јело иде овчетина или јунетина, месо се такође исече, па обари док не смекша, а супа сачува за наливање. У сваком случају ваља баратати с килограмом меса.

Онда на уљу треба пропржити пола киле лука исеченог на кришке. Када је до пола издинстан, дода му се месо, па све укрчка до краја.

У ђувеч се ређа овако: половина меса и лука, соли и бибера по укусу, пола киле свеже паприке сечене на колутове, петнаестак комада бамија, па све заспе с пола шољице опраног пиринча. Опет се посоли и побибери, па набаци она друга половина меса и лука. Још једном ваља посолити и побиберити, па све налити шољицом оне супе.

Две киле свежег парадајза ваља ољуштити и исећи на кришке, па овим затрпати ђувеч.

Све се припусти рерни која ће посао обавити до пред крај на 200 степени док парадајз не упари, а виљушка лако пролази кроз месо.

Бирјан

Састојци:

150 г пиринча
300 г спанаћа
1 главица црног лука
мало уља
3 јајета
суви зачин
мало соли
першун, бибер

Припрема:

На уљу пропржити ситно сецкан црни лук, додати му пиринач, зачин, со, бибер и кратко динстати. Налити воде и обарити пиринач. Скувати спанаћ и исећи ситно. Оцедити и умешати у куван пиринач. Сипати у ватросталну чинију, насецкати першуна, па преко разбити три јајета. Запећи у рерни око 15 мин. док се јаја не испеку.

Хочанске баклаве

Састојци:

танке коре - 500 г
ораси - 200 г
гриз - 4 равне кашике
1 ванилин шећер
маргарин - 125 г
уље -1 дл
цимет по укусу

За сируп:

шећер - 600 г
вода - 2 дл
1 лимун

Припрема:

Најпре направите сируп како би се, пре него што њиме прелијете баклаву, добро охладио. Шећер и воду кувајте десетак минута. Кашиком проверите да ли је сируп готов. Кад последња кап остане на кашици, у шерпу додајте лимун изрезан на колутове и ванилу. Пошто пусти још један кључ, кувајте још пет минута. У посебном суду помешајте млевене орахе, суво грожђе, гриз и цимет, па умешајте мало воде тако да маса буде густа.

Кору савијте напола, а на сам крај ставите фил дебљине центиметар и по. Уролајте чврсто и ређајте у плех. Исеците парчад дужине цигарете, а пре печења прелијте растопљеним маргарином и уљем. Пеците 20 минута на 220 степени. Кад се баклаве прохладе, прелијте их сирупом.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas