Oglas
· · Komentari: 0

Ovi recepti se spremaju na VIDOVDAN, a prenose se sa kolena na koleno: Najlepša KOSOVSKA JELA (RECEPTI)

Jela koja su se uvek pravila na Kosovu za Vidovdan su toliko neodoljiva

1687944218_profimedia-0319068244-naslovna-kosovska-jela.jpg
Foto: profimedia
Oglas

Mnogi recepti za tradicionalna jela prenosili su se s kolena na koleno, pa se načini pripreme razlikuju od kraja do kraja.

Iako domaćice svoje recepte čuvaju kao najveću tajnu, nama su neke otkrile prilikom posete srpskih enklava opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Velika Hoča, Prizren, Orahovac i Novo Brdo.

Ovo su najlepša srpska jela sa tradicijom, zato probajte neki od super recepata i osetite čar tradicionalne domaće kuhinje.

Prizrenski ćebap

Potrebno:

Teleći kotleti – 1 kg
crni luk – 500 gr
paprika – 500 gr
paradajz – 2 kg
pirinač – pola šoljice
bamija – 15 kom
so, biber
ulje

Priprema:

Pravi se od telećeg kotleta (najbolje), jagnjetine, a može i ovčetine. Ako ima teletine, treba meso skinuti s kosti (od njih se pravi izvanredna supa za nalivanje), pa je iseći na komade kol’ko za zalogaj, i ostaviti na stranu. Ako, pak, u jelo ide ovčetina ili junetina, meso se takođe iseče, pa obari dok ne smekša, a supa sačuva za nalivanje. U svakom slučaju valja baratati s kilogramom mesa.

Onda na ulju treba propržiti pola kile luka isečenog na kriške. Kada je do pola izdinstan, doda mu se meso, pa sve ukrčka do kraja.

U đuveč se ređa ovako: polovina mesa i luka, soli i bibera po ukusu, pola kile sveže paprike sečene na kolutove, petnaestak komada bamija, pa sve zaspe s pola šoljice opranog pirinča. Opet se posoli i pobiberi, pa nabaci ona druga polovina mesa i luka. Još jednom valja posoliti i pobiberiti, pa sve naliti šoljicom one supe.

Dve kile svežeg paradajza valja oljuštiti i iseći na kriške, pa ovim zatrpati đuveč.

Sve se pripusti rerni koja će posao obaviti do pred kraj na 200 stepeni dok paradajz ne upari, a viljuška lako prolazi kroz meso.

Birjan

Sastojci:

150 g pirinča
300 g spanaća
1 glavica crnog luka
malo ulja
3 jajeta
suvi začin
malo soli
peršun, biber

Priprema:

Na ulju propržiti sitno seckan crni luk, dodati mu pirinač, začin, so, biber i kratko dinstati. Naliti vode i obariti pirinač. Skuvati spanać i iseći sitno. Ocediti i umešati u kuvan pirinač. Sipati u vatrostalnu činiju, naseckati peršuna, pa preko razbiti tri jajeta. Zapeći u rerni oko 15 min. dok se jaja ne ispeku.

Hočanske baklave

Sastojci:

tanke kore - 500 g
orasi - 200 g
griz - 4 ravne kašike
1 vanilin šećer
margarin - 125 g
ulje -1 dl
cimet po ukusu

Za sirup:

šećer - 600 g
voda - 2 dl
1 limun

Priprema:

Najpre napravite sirup kako bi se, pre nego što njime prelijete baklavu, dobro ohladio. Šećer i vodu kuvajte desetak minuta. Kašikom proverite da li je sirup gotov. Kad poslednja kap ostane na kašici, u šerpu dodajte limun izrezan na kolutove i vanilu. Pošto pusti još jedan ključ, kuvajte još pet minuta. U posebnom sudu pomešajte mlevene orahe, suvo grožđe, griz i cimet, pa umešajte malo vode tako da masa bude gusta.

Koru savijte napola, a na sam kraj stavite fil debljine centimetar i po. Urolajte čvrsto i ređajte u pleh. Isecite parčad dužine cigarete, a pre pečenja prelijte rastopljenim margarinom i uljem. Pecite 20 minuta na 220 stepeni. Kad se baklave prohlade, prelijte ih sirupom.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas