Лето је право време за освежавајуће, али и ароматичне дезерте који не захтевају сате проведене у кухињи.
Ако тражите једноставан, а ефектан начин да импресионирате госте или да сами себи приуштите слатки ужитак, рецепт за печене брескве са сладоледом од ваниле савршен је избор. Сочне, запечене брескве ослобађају своју природну слаткоћу и развијају богат, карамелизовани укус, док се сладолед од ваниле топи преко њих и ствара савршен контраст текстура и температура.
Овај дезерт спаја лето на тањиру с топлином домаће кухиње, а све заједно је једноставно, брзо и неодољиво.
Летњи слатки класик
Печене брескве са сладоледом од ваниле
Састојци за једну порцију:
- 1 бресква
- маслиново уље
- прстохват соли
- смеђи шећер
- 1/2 кашићице цимета
- 1/2 кашичице маслаца
- 1/2 кашичице ваниле
- 1 кашика шећера
- сладолед од ваниле
Припрема
Загрејте рерну на 175°Ц и ставите папир за печење у малу ватросталну посуду.
Зрелу, али чврсту брескву пресеците на пола и извадите коштицу.
Прелијте је с отприлике кашичицом маслиновог уља, прстохватом соли и мало цимета.
Премажите обе стране брескве и ставите је у рерну, месом према доле, на отприлике 10 минута.
У међувремену помешајте 1/2 кашичице маслаца, 1 кашичицце шећера, 1/2 кашичице цимета и 1/2 кашичице ваниле како бисте добили пасту.
Окрените брескве и кашиком распоредите смесу од маслаца у удубине сваке половине. Пеците још 10–15 минута.
Пустите да се мало охладе, затим поспите с мало смеђег шећера, додајте још мало маслиновог уља и послужите са сладоледом од ваниле.
Пријатно!
(Јоурнал)