Доносимо вам најбољи рецепт за торту бела долина.
Ако волите лагане и кремасте торте, "Бела долина" је прави избор за вас.
Састојци:
За коре:
- 15 беланаца
- 600 г шећера (200 г по кори)
- 3 супене кашике винског сирћета
За прелив и фил:
- 300 г чоколаде за кување
- 7 кашика густина
- 1 пудинг од ваниле
- 15 жуманаца
- 200 г шећера
- 8 дл млека
- 1 маргарин
За декорацију:
- Умућен шлаг по жељи
Припрема:
Коре:
Умутите 5 беланаца са 200 г шећера док не добијете чврст, сјајан шне. Додајте 1 кашикувинског сирћета и још кратко мутите. Смесу распоредите у плех обложен папиром за печење.
Пеците (тачније, сушите) кору у рерни загрејаној на 150°Ц око 45 минута.
На исти начин направите укупно три коре.
Преливање чоколадом:
Када се коре испеку и прохладе, сваку премажите са 100 г отопљене чоколаде. Оставите да се чоколада стегне пре додавања фила.
Фил:
Умутите 15 жуманаца са 200 г шећера, густином и пудингом од ваниле. У млеку (8 дл) скувајте ову смесу уз стално мешање док се не згусне.
Када се фил охлади, додајте умућен маргарин и добро сједините да буде гладак и кремаст.
Филовање:
Редослед слагања је следећи: кора преливена чоколадом – фил – кора преливена чоколадом – фил – кора преливена чоколадом – фил.
Сваки слој чоколаде оставите да се мало стегне пре него што ставите фил, како би се торте лепо обликовала.
Целу торту премажите умућеним шлагом и по жељи украсите ренданом чоколадом, бадемима или белим чоколадним листићима.
Пријатно!
(Стил)
БОНУС ВИДЕО: