· · Коментара: 0
ТРАДИЦИЈА

ТОПЕ се у устима, подсећају на БАКУ, а рецепт је ПРОВЕРЕН (ФОТО)

Емил Жербо је правио најбоље слаткише у Европи крајем 19. века. Његова легендарна посластичарница се налази у центру Будимпеште, али његов колач можете да направите и сами.

1603891730_gotot.jpg
Фото: А. М.

Традиција је прва реч која падне на памет сваком ко на тањиру види жербо коцке. Колач који се прави без фила и стари, добро проверени укус.

Прочитајте још: Тајланд на тањиру: АНАНАС пуњен пиринчем и ПИЛЕТИНОМ за 20 минута (ФОТО)

Фото: А: М.

Састојци:

  • 4 жуманцета
  • 4 кашике шећера
  • 250 грама маргарина
  • 500 грама брашна
  • 1 квасац
  • 1 шољица млека
  • 150 грама млевених ораха
  • тегла пекмеза од кајсија
  • 9 кашика шећера
  • 100 грама црне чоколаде

Припрема:

Прво помешајте жуманца, бутер и шећер, а онда додајте квасац који сте претходно ставили у шољу са мало топлог млека. Када се све сједини у глатку масу (то се најбоље постиже руком) полако додајте брашно. Обично се за тесто потроши читавих пола килограма, али веома је важно да тесто не постане крто, јер ће се тешко радити са њим.

Тесто мора да буде меко, да се лакше ради.

Поспите радну површину брашном и поделите тесто на четири дела. Први део развијте оклагијом у правоугаоник величине плеха. У плех ставите папир за печење па, полако, намотано на оклагију пребаците тесто.

Тесто прво равномерно намажите пекмезом од кајсија, па поспите млевеним орасима и кашиком шећера. Поступак поновите се другим делом и трећим делом теста. На четврту кору се ништа не посипа.

Прочитајте још: Доручкујте као на бечком двору: ЦАРСКЕ мрвице су КРАЉЕВСКО уживање! (ФОТО)

Укључите рерну на 220 степени и пеците колач 25 минута, односно док не порумени. Када извадите колач у малу шерпицу млеко у које, када се угреје, додајте издробљену чоколаду. Добро помешајте смесу и њоме прелијте кору колача.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.